Орбан: Ако пуснем всички мигранти, това ще унищожи Европа

Бежанците ще струват на Германия 10 млрд. евро

OFFNews 06 септември 2015 в 08:57 9815 29

Орбан: Ако пуснем всички мигранти, това ще унищожи Европа

Снимка БГНЕС

Унгария е твърдо решена да спре потока от мигранти, преминаващи през нейна територия, заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ако пуснем всички, това ще унищожи Европа", каза Орбан. Той допълни, че Унгария е събрала и превозила мигрантите до границата с Австрия, само защото те са представлявали обществена опасност, нарушавайки автомобилния и железопътния трафик.

Говорителят на правителството Золтан Ковач пък обвини Австрия и Германия, че са създали усещането, че всички са добре дошли и сега мигрантите отказват да сътрудничат на властите и да се регистрират. От своя страна, говорителят на австрийското вътрешно министерство заяви, че над 7000 мигранти са преминали вчера границата от Унгария и са продължили към Виена и Германия. Според австрийските власти, практически никой от пристигащите не възнамерява да иска убежище, преди да стигне до Германия.

Общите разходи на Германия за бежанците през 2015 година ще бъдат около 10 млрд. евро, съобщи в неделя Deutsche Welle. Очакваната сума е четири пъти по-голяма в сравнение с предходната година, когато бюджетът, отделен за бежанците, бил в размер на 2.4 млрд. евро. Тогава в Германия са пристигнали около 200 хиляди имигранти, а тази година страната се готви да приеме до 800 хиляди бежанци.

Годишните разходи за всеки бежанец варират между 12 и 13 000 евро, в зависимост от държавата. Тази сума включва разходите за жилище, храна, джобни пари, медицински грижи, както и административни разходи.

Още през юли, германските власти се надяваха да отделят 5.6 млрд. евро и да приемат 450 хиляди бежанци. Канцлерът Ангела Меркел изключи възможността за повишаване на данъците за финансиране на имигрантите.

Междувременно на пристанището на гръцкия остров Лесбос избухнаха нови сблъсъци между полицията и мигранти. Силите на реда използваха гранати със сълзотворен газ срещу хиляди мигранти, които се опитаха да преминат през загражденията и да се качат на ферибота, нает специално, за да превози до Пирея пристигналите на острова. Повечето от тях обаче, не са регистрирани и не е установена тяхната самоличност, което означава, че те не могат да напуснат бежанските центрове. Един човек е ранен при сблъсъците и е настанен в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!