Кремълски тролове атакуват западните медии

OFFNews 09 май 2014 в 13:00 20950 34

Масова офанзива на проруски коментари тече в последните седмици във форумите на западните електронни издания, писа рускaта секция на радио "Свободна Европа".

Коментарите под текстовете, посветени на украинската криза, са преобладаващо проруски и анти-западни – това се случва в британските медии, в Германия, в Чехия, съобщава руското издание в обширен материал по темата.

"И отново безсрамно представяне като терористи на онези, които се борят против режима (в Украйна – бел.ред.). Те не са терористи, те защитават домовете си от хунтата, поддържана от Запада“. Коментари като този в британския вестник Daily Mail, подписан от жител на Латвия, печелят стотици „лайкове“. Съответно, критичните към Русия изказвания във форумите получават масово негативни оценки.

При това про-руските форумци, представящи се като жители на размирните източно украински градове – Краматорск, Славянск, Донецк и др., обикновено са регистрирани преди броени часове или дни, отбелязва още радио „Свобода“.

Форумът на Daily Mail съвсем не е изключение в това отношение. Аналогична е ситуацията в други две големи издания – вестниците The Guardian и The Telegraph.

Например най-рейтинговият коментар (събрал най-много положителни оценки) под обширен репортаж на The Guardian за събитията в Славянск и Одеса гласи следното: „Най-добри пожелания към народа на Източна Украйна. Надявам се, че Западът ще спре да поддържа любителите на Хитлер в Киев. Успех в борбата за независимост!“. Авторът му, с псевдоним farawaysoclose, се е регистрирал във форума на The Guardian на 6 март.

Най-популярният коментар под статията за посещението на външния министър Уилям Хейг, пък е „Какво знае този човек за Русия и нейните исторически, етнически, лингвистични и други връзки с Украйна?“. Авторът на риторичния въпрос bedniak се е регистрирал на сайта на 1 април.

Под репортажа на The Telegraph от Донецк пък коментатор, регистриран преди около 2 месеца е написал: „И отново обичайните обвинения по адрес на Русия. Но Русия не е виновна, тя беше принудена да се намеси“. Изказването, разбира се, е събрало огромен брой харесвания.

„Несъмнено, политическите възгледи на интернет коментаторите не отразяват в пълна степен вижданията на цялото общество. Освен това, очевидно част от коментаторите са руски граждани, живеещи в родината или в самата Великобритания. Немалко изказвания в подкрепа на политиката на Кремъл са написани на развален английски (при това в „топ“ списъка излизат коментари, написани на трудно разбираем език). Очевидно е несъответствието между тяхната позиция и преобладаващото мнението на обществото (според допитванията, мнозинството граждани на Великобритания и другите страни от ЕС осъждат действията на Русия)“, пише радио „Свобода“.

Вариант за решение на тази „загадка“ предлага авторът на The Guardian Крис Елиът в статия, публикувана във вестника на 4 май. По думите на Елиът, служителите на изданието, които модерират коментарите, са убедени, че става дума не за спонтанен израз на про-руски чувства, а за координирани действия с цел издигане на про-кремълската позиция сред коментарите. Това се усеща и от самите коментатори във форума: „Достатъчно е да хвърлиш око на коя да е статия по украинската проблематика и да погледнеш коментарите и ще се озовеш в океан от извънредно агресивни и жестоки потребители (при това повечето от профилите им са създадени след февруари 2014), които провеждат най-необективна про-кремълска и антизападна пропаганда, лята, изглежда, по един калъп“.

Авторът на The Guardian се позовава на бившия кореспондент на изданието в Русия, според когото действията на „троловете“ във форумите силно наподобяват т.нар. „нашистки ботове“ (от проправителствената група "Наши" - бел.ред.) в руската блогосфера от времето на политическата криза през 2011 – 2012 г., когато в блоговете на водещите руски опозиционери (като Алексей Навални и мн. др.), както и във форумите и социалните мрежи се водеше активна информационна кампания за очерняне на опозицията и за прослава на Путин (преди 2 години The Guardian посвети публикация на темата).

„Трябва да се признае, че няма преки доказателства кой стои зад троленето, но модераторите, които четат по около 40 000 коментари на ден, смятат, че това е организирана кампания“, пише Елиът.

За съюия феномен в немската преса съобщава и германският Die Zeitung преди месец. Авторът на статията бил „изумен колко много читатели поддържат политиката на Русия към Украйна“.

Проруските и открито про – путински коментатори, са доста активни и в Чехия, макар и не във всички медии. В сайта на „Lidove noviny“ например про-руските коментари са малцинство, което съответства и на настроенията в чешкото общество. За сметка на това в новинарските портали Novinky.cz и IDnes.cz картината е като в британската преса. Повечето коментари са на правилен чешки език. Ето един пример за коментар, получил огромен брой харесвания: „На американците им е все едно колко средства ще струва това, важното е те да бъдат насочени срещу Русия. А в Сирия например те поддържат религиозните фанатици против правителството – опитайте се да разберете какво искат тези американци".

"Без съмнение, не трябва да се смята, че всички коментатори в британските, немските, чешките и други сайтове са „кремълски тролове“, получаващи пари за дейността си. За това доказателства няма и надали ще има. Съдейки по структурата на профилите на коментаторите и самите коментари, информационната поддръжка на т.нар. „руска пролет“ на Запад е съставена от три части“, пише руското издание.

"Част от коментаторите са граждани на съответните страни, изразяващи искрената си политическа позиция, в конкретния случай про-руска. Друга част са опитващите да заформят дискусия „обезпокоени“ граждани на Русия – именно те най-често допускат граматически грешки и по правило указват истински имена, не профили. И накрая, третата част са най-организираните коментатори, за които пише Елиът, чиято цел е да създадат илюзия за преобладаваща подкрепа за действията на Русия сред западната общественост – въпроси позицията на управляващите в западните страни".

От името на хората, привикнали към западните стандарти за журналистика и водене на дискусия, се изказа преди дни и авторът Питър Химлер във Forbes в статията „Руските медийни тролове“: “Господин Путин може да смята това за приемлива практика на съвременния пиар, но аз го уверявам, че греши. Това е нечестно и опасно. Нещо повече, откровено казано, тя е свидетелство, че Русия още не е готова да бъде част от цивилизованото общество”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!