Кредиторите поемат вноските на Гърция, дават над 80 млрд. на Атина

OFFNews 13 юли 2015 в 12:44 18267 24

Гърция остава член на еврозоната и избягва фалита, европейските лидери се съгласиха да отпуснат над 80 милиарда евро, от които поне 25 милиарда за спасяване на банките. 35 милиарда ще са инвестиции за стимулиране на икономиката на страната.

Премиерът Алексис Ципрас обеща до сряда да одобри спешни законодателни реформи, които са по тежки, от тези, на които гърците казаха "не" на референдума.

18-те държави кредитори от еврозоната и гръцкото правителство се споразумяха в рамките на следващата седмица Гърция и останалите страни формално да подпишат дългосрочна програма за три години, през които кредиторите ще поемат вноските по всички кредити на Атина, защото тя не може да си ги плаща сама, съобщи БНР. 

Приетите от Ципрас реформи трябва да бъдат гласувани до сряда като законодателни текстове от парламента в Атина. Сред тях са вдигане на данъците, намаляване на разходите за пенсии, промени в структурата на държавната администрация, пазара на труда и други мерки, които коренно противоречат на предизборната платформа на крайнолявото правителство на СИРИЗА. Освен това Ципрас се принуди да отдаде държавни активи на стойност 50 милиарда евро в специален доверителен фонд, който ще ги използва за покриване и отсрочване на част от заемите на Гърция. Компромисно, половината от парите от приватизацията на държавните предприятия ще отидат за инвестиции и стимулиране на растежа и работните места, а седалището на самия фонд ще бъде в Атина, а не в Люксембург, както първоначално беше идеята.

Алексис Ципрас:

Водихме тежка битка последните 6 месеца и настоявахме до края за споразумение в интерес на гръцката държава. Изправени сме пред тежки решения и дилеми, но поехме отговорността да предотвратим плановете на екстремистките кръгове.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че гръцките депутати ще изпълнят ангажимента, защото повечето закони вече били подготвени като текстове. Тя каза, че не е притеснена за Бундестага, който също щял да ратифицира сделката, защото в нея няма обещание за номинално опрощаване на гръцкия дълг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!