Контрапротестът в Скопие: Готвят ни украински сценарий

Георги Савчев 18 май 2015 в 23:17 6737 11

Георги Савчев, специален пратеник на OFFNews в Скопие

Контрапротестът "в защита" на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ събра тази вечер десетки хиляди поддръжници на премиера Никола Груевски пред сградата на парламента в Скопие.

"Големиот народен собир" на ВМРО-ДПМНЕ идва в отговор на мащабния протест на опозицията в неделя и поредицата от оповестени телефонни разговори от Социалдемократическия съюз на Македония, които разкриват политически и бизнес афери на управляващите.

За съжаление аз бях свидетел на палатките на украинската опозиция, когато се рушеше една легитимно избрана власт с нелегални средства - с благословията на някои, които шумно зоват за демокрация. Днес в Македония опозицията и външните ментори повтарят пред нас украинската драма, опъват се палатките, вероятно ще се появи и някакъв македонски Кличко, името му не е важно, заяви от трибуната на контрапротеста професорът по история Виолета Ачковска.

Освен на Македония и ВМРО-ДПМНЕ, най-многобройни сред издигнатите от демонстрантите знамена тази вечер бяха сръбските.

Груевски: Бранко, не бива тая работа

Няма оттегляне и няма предаване, каза пред множеството премиерът Никола Груевски. Неговият братовчед и дългогодишен шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков, както и бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска застанаха до Груевски на трибуната. Миналата седмица Янкуловска и Миялков напуснаха постовете си.

Изненадващо Груевски се обърна към бившия президент и бивш лидер на социалдемократите Бранко Цървенковски: "Бранко, не бива тая работа. Откажи се".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обвини Цървенковски, който в момента не е в ръководството на СДСМ, във "византийски игри", които освен всичко друго, имат за цел да отстранят сегашния лидер на социалдемократите Зоран Заев и да поставят нов "послушен" председател на най-голямата опозиционна партия в Македония.

"Никола да си оди"

За разлика от неделния протест на опозицията тази вечер на трибуната нямаше представители на международната общност.

На митинга обаче беше изчетено обръщение от лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол, в което той изразява подкрепата си за управляващите и призовава за мирно разрешаване на политическата криза в страната.

Паралелно с контрапротеста, организиран от ВМРО-ДПМНЕ, втора нощ пред вратите на правителството остава палатковия лагер на опозицията, който настоява "Никола да си оди".

През целия ден центърът на Скопие беше блокиран заради мерките за сигурност и автобусите на контрапротеста, пристигнали от повечето градове на Македония.

Контра - палатков лагер

След края на контрапротеста поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще нощуват пред вратите на парламента.

Близките до управляващата партия медии ги определят като "пазители на демокрацията и изборната воля".

Така центърът на Скопие след часове ще осъмне с протестни и контрапротестни палатки - лагерът на опозицията от вчера е пред сградата на правителството, а в момента се издига палатков лагер в защита на Груевски пред парламента.

Активисти, близки до ВМРО-ДПМНЕ, твърдят, че най-малко 500 души са готови да спят "пред Собранието", докато "премине заплахата за националните интереси, която идва от опозицията и Сорос".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!