Китай крие, че строи флот от самолетоносачи

ОFFNews 02 февруари 2015 в 20:27 11388 7

Концепция на самолетоносача

Снимка People’s Liberation Army Navy

Концепция на самолетоносача "Ляоинг".

Китай е избрал фирма, която да снабди с кабели втория китайски самолетоносач, който ще започне да се строи тази година, като се очаква още много да го последват, съобщи "Гардиън".

Властите в град Чанджоу се похвалиха, че през 2015 г. градът им ще работи по някои много важни големи програми, включително окабеляването на втория самолетоносач на страната.

Тази новина обаче бързо беше изтрита от китайските онлайн медии и сайтове.

Засега няма обяснение защо Пекин е наложил цензурата, тъй като нито една публикация не е давала подробна информация за кораба.

Първият самолетоносач на Китай беше закупен от Украйна и влезе в употреба през 2012 г., докато военните разходи на държавата скочиха драстично спрямо минали години.

През април 2013 г. главнокомандващият на китайската флота заяви, че страната му ще има повече от един самолетоносач, но не конкретизира колко точно.

Въпреки че Поднебесното царство повишава военния си бюджет всяка година с десетки милиарди долари, то все още е далеч зад САЩ по военен капацитет и възможности.

Министърът на отбраната на страната коментира, че Китай ще се фокусира върху подобряването на бойния капацитет на войската си с цел да победи в локалните войни, в които страната би мога да бъде въвлечена. В момента Пекин води няколко териториални спора със съседките си.

Най-сериозни са споровете с Япония и Филипините.

През декември 2014 г. щатски конгресмен предсказа, че китайският флот в бъдеще ще има повече бойни кораби от САЩ, което би наклонило баланса на силите в Азия към Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови