"Ислямска държава" твърди, че е изгорила жив йорданския пилот

OFFNews 03 февруари 2015 в 20:47 12950 13

Йорданският пилот, докато го пленяват  (с бялата блуза и разкървавената уста).
Йорданският пилот, докато го пленяват (с бялата блуза и разкървавената уста).

Видео и снимки, публикувани от поддръжници на "Ислямска държава", показват изгарянето жив на йорданския военен пилот Моаз ал Касасба в клетка, съобщи Си Ен Ен.

Кадрите на официалната терористична медия "Фуркан" се появиха във вторник, 3 февруари, но според йорданската държавна телевизия той е бил убит на 3 януари.

Джихадистите плениха йорданеца, след като той катапултира от поразения си от "Ислямска държава" самолет по време на военна мисия срещу терористите близо до т.нар. им столица Рака на 24 декември.

Той веднага стана пионка в ръцете им, тъй като пилотът беше първият военен пленник, част от коалицията срещу ИД. Досега ислямистите бяха пленявали само журналисти и други цивилни граждани, но не и военен, който се бие активно срещу тях.

Властите в Йордания предложиха да разменят Ал Касасба за пленена от йорданските служби важна джихадистка, но ИД отказа. Роднините на 27-годишния лейтенант заявиха преди време, че той е добър и религиозен човек, който дори знаел наизуст части от Корана, като помолиха джихадистите да го освободят.

6 осъдени за терористична дейност, сред които 2 иракски терористи - Саджида ар Ришауи и Зияд ал Карбули, ще бъдат екзекутирани в Аман в отговор на разправата на екстремистите от "Ислямската държава" с пленения йордански пилот.

Съответният указ ще бъде подписан тази нощ от принц Фейсал бен Хусейн, който временно замества крал Абдула Втори, докато е на посещение в САЩ. Самият монарх прекъсна визитата си и се връща в родината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!