Един убит при атентат във Франция (видео)

OFFNews 26 юни 2015 в 12:43 4506 10

Снимка Twitter

Един човек е убит, а двама са ранени при атентат в завод за промишлени газове в източната част на Франция, между Лион и Гренобъл, съобщават световните медии. 

Около 10:30 часа местно време (11:30 часа българско - бел.ред.) кола е нахлула на територията на завода, а малко след това е последвала и експлозия. Информацията за броя на нападателите за момента е противоречива.

Според Reuters нападателите са били няколко. След 10:00 часа местно време влезли през централния вход на завода, започнали да правят кръгове с автомобила в двора на фабриката и разхвърляли няколко цилиндъра с газ. Единият от мъжете  изскочил от колата и обезглавил друг мъж, съобщават източници от разследващите власти. От полицията съобщиха, че до обезглавената глава е намерен флаг с ислямистки надписи.

Десетки работниците са евакуирани веднага, а извършителят е задържан. Според Skye News той е член на "Ислямска държава", познат е на полицията и е около 30-годишен.  

"Това е малък град и голяма индустриална зона. Никога не е имало проблем в региона. Всички сме изненадани, ние наистина сме в шок от случилото се тази сутрин", споделя пред BFMTV човек, работещ близо до фабриката. Пред телевизията свидетел на име Патрик споделя, че е видял група мъже, носещи ислямски знамена, да влизат целенасочено във фабриката. 

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов вече е на мястото на инцидента.

Междувременно стана ясно, че френският президент Франсоа Оланд напуска срещата на върха на ЕС в Брюксел и се връща във Франция, заради атентата в завод за промишлени газове, предаде AFP. 

"Той ще се върне в ранния следобед. Президентът е в постоянен контакт с вътрешния министър Бернар Казньов и службите за сигурност", заяви официален представител.

Оланд е категоричен, че става дума за терористична атака. "Без съмнение целта беше да се предизвика експлозия. Това беше терористично нападение", коментира пред журналисти френският президент. 

В изявлението си френският президент поясни:

Нападението е извършено с кола, управлявана от един човек, вероятно придружаван от съучастник. С голяма скорост са се врязали в огражденията и се блъснали в сгради с бутилки газ. Няма съмнение, че са възнамерявали да провокират експлозия. Това е терористичен акт.

Френският премиер Манюел Валс пък нареди засилени мерки за сигурност в "чувствителни обекти" в близост до фабриката за газ. В момента Валс е на официално посещение в Южна Америка.            

Оланд изрази съчувствие и поднесе съболезнование към жертвата на терористичната атака.    

                                Снимки: Twitter

Тази атака идва само шест месеца след нападението срещу "Шарли Ебдо" и това в еврейски магазин за хранителни стоки, когато въоръжени ислямисти убиха 17 души. 

Заводът, в който беше извършен атентатът, е на компанията "Air products" - американска група, един от най-големите производители на индустриални газове като кислород, водород и т.н. и пряк конкурент на френската “Air Liquide”. В "Air Products" работят 21 000 души по целия свят, а капиталът му се оценява на 28 милиарда евро. Във Франция за "Air Products” работят 400 души в три завода – в Сен Кантен Фалавие, в Бове и в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!