Евразийският съюз ще си прави своя валута

OFFNews 04 август 2014 в 00:42 5717 12

Бембя Хулхачиев

Евразийският съюз може да пристъпи към създаването на своя валута, предаде ИТАР-ТАСС.

Директорът на финансовия отдел на Евразийската икономическа комисия (ЕЕК) Бембя Хулхачиев съобщил пред "Российская газета", че ЕЕК пристъпва към разширено използване на националните валути на Русия, Беларус и Казахстан. Започнала е работа по създаването на единна платежна система и в случай на успешно изпълнение на тези задачи може да бъде повдигнат въпросът за преход към единна валута.

ЕЕК се стреми при разплащанията между страните от "единното икономическо пространство" да се използват изключително националните валути.

Засега обаче разплащанията между Русия, Беларус и Казахстан са около 50% в рубли, 40% в долари, 8-9% в евро и 1% в други валути.

Според "Российская газета" процесите на финансова интеграция са станали особено необходими след въвеждането на санкциите на ЕС и САЩ към руския финансов сектор – "Сбербанк", "ВТБ", "ВЭБ", "Газпромбанк" и "Россельхозбанк".

Договорът за създаване на Евразийския съюз на основата на единно икономическо пространство между Беларус, Казахстан и Русия бе подписан през май 2014 година и ще влезе в сила от първия ден на 2015 година. Армения и Киргизстан също обявиха за намеренията си да се присъединят към съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!