ЕС и САЩ наложиха санкции на над 30 руски и украински функционери

OFFNews 17 март 2014 в 15:01 9259 20

Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на Украйна и Русия след непризнатия от тях референдум в Крим за отделянето на автономната република от състава на Украйна и присъединяването й към Русия.

Външните министри на страните от ЕС решиха да замразят активите на 21 официални лица от Украйна и Русия, както и да им забранят достъпа до територията на съюза, предаде Би Би Си.

Счита се, че засегнатите лица имат основна роля в решението за отцепването на Крим от Украйна.

По-рано днес чешкият външен министър Любомир Заоралек обяви, че обсъжданият „черен списък“ се състои от 120-130 души. Той обаче е бил съкратен до 20 високопоставени служители, като от последния му вариант са отпаднали всички бизнесмени. 

Очаква се на срещата на лидерите на ЕС в края на седмицата да бъде взето решение за още наказателни мерки. Най-вероятно ще има увеличение на „черния списък“, към който ще бъдат прибавени повече висши фигури, близки до руския президент Владимир Путин.

В същото време САЩ реши да наложи санкции на 11 руснаци и украинци, като блокира тяхната собственост и им забрани достъпа до територията на САЩ. Сред тях са бившият украински президент Виктор Янукович, вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, двама съветници на президента Владимир Путин - Сергей Глазев и Владислав Сурков, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и говорителят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов.

САЩ обяви, че е възможно и санкциите да се разширят, ако ситуацията в Украйна не се промени.

Проруски настроените власти в Крим обявиха, че резултатите от референдума сочат, че близо 97% от жителите на републиката искат присъединяването й към Русия.

Киев, ЕС и САЩ обявиха, че не признават резултатите от референдума.

Руски войски контролират положението в Крим от края на февруари.

Москва твърди, че войските са разположени там с цел отбрана и че не са под контрола й.

Кризата започна с решението на сваления украински президент Виктор Янукович да се откаже от асоцииране с ЕС и да обърне курса на Украйна към Русия. Последваха протести, които продължиха няколко месеца и бяха съпроводени с насилие и убийства. След поредната им ескалация в края на февруари президентът бе принуден да напусне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!