Гърция отхвърли предложението на кредиторите

OFFNews 26 юни 2015 в 20:45 9440 19

Гърция отхвърли предложението на международните кредитори, съобщиха световните агенции.

Предложението на кредиторите не може да бъде прието, защото исканите към него реформи водят до рецесия, а предлаганите пари са недостатъчни, обясниха от гръцкото правителство.

По-рано днес ЕС и Международния валутен фонд предложиха на Гърция удължаване на спасителната програма за страната с 5 месеца и финансова помощ в размер на 12 млрд. евро, ако Атина се съгласи на серия реформи и бюджетни мерки.

Кредиторите бяха готови да отпуснат 1,8 млрд. евро, веднага щом гръцкия парламент гласува споразумението. Тази сума може да помогне на страната да избегне дефолт и да върне на МВФ заема от 1,5 млрд. евро, който е с падеж на 30 юни.

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме предложението, което определи като „щедро“.

Предложените средства са твърде малко за 5 месеца, категорични са от гръцкото правителство.

Според гръцкото правителство обаче ако планът на международните кредитори бъде приет, това ще задълбочи кризата в страната и след кратък период от време ще доведе до нови кризисни преговори. Оттам посочиха, че ако се приеме предложението на кредиторите, това ще означава спад на БВП с 26% и намаляване на приходите с 40%.

В същото време стотици гърци излязоха на протест в центъра на Атина. Те се обявиха против предложението на кредиторите и настояха правителството да го отхвърли.

Протестиращите обявиха, че в противен случай животът с Гърция ще поскъпне много и ще се отрази и на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!