Гърция каза "Не" на Европа и кредиторите

OFFNews 05 юли 2015 в 19:24 54748 65

Гърците са гласували с "Не" на провелия се днес референдум в Гърция, на който съседите ни избираха за това дали да приемат мерките на кредиторите. 

Данните са предварително, но според всички екзитполове и социологически агенции, "Не" е победителят на референдума. 

Съдейки по обещанията и изявленията на управляващата "Сириза", министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и финансовият министър Янус Варуфакис трябва до 48 часа да стигнат до някакво съгласие с Европа. 

Според гърцкия държавен министър Никос Папас споразумение с кредиторите може да има до 20 юни. 

Първите официално резултати и преброени към 20% от бюлетините към 21 часа показват, че отрицателният вот на гърците е вече затвърден. Би Би Си цитира гръцкото вътрешно министерство, което сочи, че "Не" има огромен превез - 60%, докато "Да" има 40% от гласовете. Това обаче са предварителни данни и е силно вероятно разликата между двете да спадне. 

Предварителни резултати според гръцката социологическа агенция "Микрон":

Все още най-големите въпросителни остават - ще бъде ли Гърция в Еврозоната и ще започне ли южната ни съседка печатане на драхми. 

"След 24 часа МОЖЕМ да имаме споразумение". Това го казах. Но нашите токсични медии избързаха да кажат, че след 24 часа ЩЕ ИМАМЕ споразумение. Ходи се чуди", написа в Twitter след края на изборния ден Янис Варуфакис.

След референдума френското президентство обяви, че Франсоа Оланд ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел утре вечер в Париж.

Срещата ще бъде последвана от вечеря, на която двамата лидери ще обсъдят „последствията от референдума в Гърция”. Дискусиите между двамата са „част от рамката на непрекъснатото сътрудничество между Франция и Германия за приноса им в намирането на устойчиво решение за Гърция”, се посочва в съобщението.

На тези въпроси ще бъде отговорено вероятно другата седмица. 

Банките в Гърция трябва да отворят вторник, ден след края на референдума. 

След като гласува Алексис Ципрас днес заяви, че "днес е празник на демокрацията".

"Демокрацията е радост. Когато побеждава страха и изнудването, тя е и избавление, и изход. Народът изпраща послание за решителност, послание, че изборът е в неговите ръце. Много хора могат да пренебрегнат волята на правителството, никой не може да игнорира волята на един народ да държи живота си в ръцете си", подчерта Ципрас.

Изборният ден в Гърция премина без сериозни нарушения и спокойно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!