Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха

OFFNews 10 януари 2015 в 12:51 1673 0

Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха

Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов.

Искаме да запазим най-високото ниво на мобилизация и бдителност, подчерта Казньов след кризисното заседание, свикано от президента Франсоа Оланд, на което са разисквани операциите срещу терористите през изминалата седмица и засилените мерки за сигурност. Казньов увери, че властите взимат всички възможни мерки, за да осигурят безопасността на хората, които ще вземат участие в утрешния поход на обединението, съобщава БНР.

Париж продължава да е в шок след събитията от последните три дни, но се готви за похода на обединението, насрочен за утре, заяви Патрик Клугман - зам.-кмет на Париж:

Градът е в много дълбок шок. Но днес отново събираме сили и се готвим за утрешния поход, който очакваме да е исторически, както с броя на хората, които ще присъстват. Ще има и много световни и европейски лидери. Парижаните не падат духом, събират се и казват: не ни е страх!

Френската полиция продължава издирването на 26-годишната Хаят Бумедиен, съучастничка на атентаторите, извършили
терористичните нападения в Париж. Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж вчера. Той и двамата братя Саид и Шериф Куаши, които извършиха кървавото нападение в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, бяха застреляни вчера от полицията.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен каза, че Шериф Куаши и Амеди Кулибали са поддържали постоянна връзка чрез жените си. Жената на Шериф Куаши - Изана Хамид е задържана от полицията в сряда. Двете са водили над 500 телефонни разговора през 2014 г., каза прокурорът.

Кулибали се е запознал с Шериф Куаши в затвора. Кулибали е с малийски произход, а братята Куаши имат алжирски корени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови