Броят на жертвите в Непал надхвърли 1400

Запис от охранителни камери е запечатал силата на земетресението, което продължава повече от минута

OFFNews 25 април 2015 в 22:30 2627 3

Повече от 1400 достигна броят на жертвите на опустошителното земетресение в Непал. По информация на местните власти към момента броят им е 1457. Очакванията са броят им да продъжи да расте.

Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите от опустошителното земетресение райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от труса с магнитуд 7,9.

Очакванията са през следващите дни да има вторични трусове, някои от които силни.

Увеличава се и броят на загиналите чуждестранни алпинисти от предизвиканите от земетресението лавини на Еверест. По последна информация те са най-малко 18. Според Министерството на туризма в Катманду, в базовия лагер или на връх Еверест е имало най-малко 1000 алпинисти, в това число около 400 чужденци, отбелязва Ройтерс.

Говорител на Министерството на вътрешните работи на Непал уточни, че най-засегнати от труса са столицата Катманду и градовете Бактапур и Покхара. Непалският министър на информацията Минендра Риджал съобщи за сериозни разрушения:

Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaра, датираща от 19-ти век. Продължаваме да събираме информация.

Десетки тела бяха извадени от руините на девететажната кула, която е сред основните исторически забележителности на непалската столица.

Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред Си Ен Ен:

Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго.

Трусовете бяха усетени силно още в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също има убити и ранени. Най-малко 12 души са загинали само в съседна Индия.

Руското министерство на извънредните ситуации предложи на Непал помощ за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие и изрази готовност да изпрати в района над 50 спасители с голям опит и високотехнологично оборудване, действали преди в Хаити, Турция и Китай, информира БТА. Франция също изрази готовност да се включи с хуманитарна и друга помощ. Индия изпрати в Непал около 50 спасители с военнотранспортен самолет и до вечерта ще прати още две машини, съобщи министерството на отбраната в Делхи.

Oт Министерство на външните работи съобщиха, че нямат информация за пострадали българи. Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования по повод катастрофалното земетресение в страната, довело до стотици жертви, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Запис от охранителни камери е запечатал силата на земетресението, което продължава повече от минута. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!