Америка ще тренира сирийски бунтовници срещу "Ислямска държава"

OFFNews 18 септември 2014 в 14:31 4262 5

Бойци от Свободната сирийска армия.

Снимка AFP Photo / Ricardo Garcia Vilanova.

Бойци от Свободната сирийска армия.

Камарата на представителите на Американския конгрес одобри законопроект за финансиране на обучението на 5000 сирийски бунтовници и доставката на оръжие за сирийската опозиция, съобщи "Ройтерс".

Целта е сирийските бунтовници да се противопоставят на "Ислямска държава", като обучението няма да се извършва в страната, нито пък американски военни ще стъпят там, обеща Обама.

Конгресът не взе обаче решение дали да уважи молбата на сирийските бунтовници да ги въоръжи с високотехнологични оръжия. Американски военни потвърдиха, че от Пентагона има подкрепа за доставянето освен на стрелково оръжие и боеприпаси - и на артилерия, противотанкови ракети, минохвъргачки, Б.Т.Р.-и и т.н. 

Резултатът от гласуването беше 273 "за" и 156 "против", като имаше представители и от двете партии, които не подкрепиха предложението.

"Има твърде много неясни неща, за да подкрепя военната помощ за сирийските бунтовници", каза представителката от Конгреса Барбара Лий, която е демократ от Калифорния. "Как можем да бъдем сигурни, че оръжията, които Щатите ще изпратят на сирийската опозиция, няма да попаднат в грешни ръце, както стана с помощта за бунтовниците в Либия, които подкрепихме?", запита тя.

Очаква се законопроектът да бъде приет и в Сената.

От Белия дом не отхвърлят и възможността за изпращане на сухопътни войски в Ирак, които да се бият с джихадистите.

В същото време стана ясно, че президентът би могъл да изпрати американски военни съветници, които да се присъединят към иракските сухопътни сили. Според говорителя на Белия Дом Джош Ърнест дори ако се стигне до изпращане на такива военни, те няма да участват пряко в битка с врага. Всеки един подобен случай ще бъде разглеждан по отделно от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови