5 часа нощни преговори в Кремъл за кризата в Украйна

OFFNews 06 февруари 2015 в 23:44 11985 21

Снимка kremlin.ru

Над 5 часа президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд преговаряха в Кремъл възможните стъпки за прекратяването на конфликта в Украйна.

Срещата протече "на четири очи", без участието на членове на делегации и експерти, уточни говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Песков съобщи, че на нощните преговори е обсъждан документ, в който да бъдат включени предложенията на украинския президент Порошенко и Путин.

Снощи Меркел и Оланд направиха кратко посещение в Киев, където се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко. За резултатите от преговорите в украинската столица нищо не бе съобщено.

"Никой не е принуждавал Русия да анексира Крим"

С действията си в Украйна Русия се самоизолира, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на  започналата в Мюнхен годишна конференция по въпросите на сигурността.

Никой не е принуждавал Русия да анексира Крим и никой не я е принуждавал да дестабилизира Украйна, каза той.

НАТО вече оказва подкрепа на Украйна, най-вече политическо. Оказваме и практическа помощ, например в реформирането на въоръжените сили, работим в тясно сътрудничество с украинците за повишаване на отбранителната способност на страната, каза Столтенберг.

НАТО не смята, че понастоящем Русия застрашава която и да било страна от алианса, включително Латвия. Това обаче до голяма степен се дължи на съществуващата колективна отбрана в съюза. В потвърждение на единността на сигурността обявихме създаването на шест командни центъра (в Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния и България), осъществяваме план за действие за повишаване на боеспособността на алианса, разширяваме мисията за въздушните патрули над балтийските страни, изтъкна Столтенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!