Столичани съдят държавата за отчуждаване на обидно ниски цени

Нели Чолашка 07 февруари 2014 в 18:08 14377 12

Столичани съдят държавата за ниски оценки на имотите им за отчуждаване.

Хора с имоти в столичните квартали "Илиенци", "Требич", "Бенковски", "Враждебна", "Орландовци" и "Малашевци" са подали жалби и очакват да бъдат заведени дела срещу оценката, направена на имотите им, нужни за строителството на Северната скоростна тангента, съобщиха за OFFNews потърпевши.

Масово земите и имотите в тези райони, които трябва да бъдат отчуждени, са оценени на 50-80 стотинки на квардратен метър. Това се е случило с решение на Министерския съвет, взето преди Коледните празници и публикувано на Ивановден - 7 януари. Внесена е подписка от 1002 души за отмяна на решението.

Александър Димитров има имот от 560 кв\м в землището на "Илиенци" и теренът му е оценен на 78 ст. на  кв\м. Той е категоричен, че имотът му е в зона, отредена за промишлено строителство и преди време е отказал да продава за 50 евро на квадратен метър, защото терените за промишлено строителство са по-скъпи.

Интересен е фактът, че за съседен на неговия терен - дворът на държавното предприятие "Автотранс снаб", собственикът ще получи по 50 лв. на квадрат.

Собственици, които отидат да си поискат данъчните оценки, биват изпращани в "Поземлени имоти", където ги уведомяват, че имотите им вече са земеделски земи. Позовават се на Общ устройствен план (ОУП) от 2012 г., който не може да бъде открит в интернет. Последният официален ОУП е от 2009 г.

Оценките са направени по поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от "Сървей груп" ЕООД, за което фирмата е получила 43 хил. лв.

9 млн. за имоти на 16.5 км. срещу 20 млн. лв. за имоти на 2 км. по Южната дъга

Направена е оценка на 706 имота, които са оценени общо за малко над 9 млн. лв. Северната скоростна тангента ще е 16.5 км.

За сравнение за 2 км от Южната дъга на Околовръстното шосе - от "Младост" до Симеоновско шосе, бяха изплатени обезщетения на стойност 20 млн. лв. през 2010 г.

Прави впечатление в решението на Министерския съвет от края на миналата година, че най-високо са оценени имоти с неустановен собственик. Малко по-добри са цените - по 20 до 50 лв. на кв\м, за някои терени в района на "Враждебна".

Строителството на магистралата няма да може да започне, докато се водят дела срещу отчуждителната процедура, а такива вече са заведени за жалбите, подадени в средата на януари и ако АПИ бърза, е най-добре да се споразумее със собствениците като предложи разумни цени за имотите им.

В началото на 2011 г. ГЕРБ промени Закона за устройство на територията, с които делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средта на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби.

АПИ твърди, че оценките са разумни и законни

В края на януари ръководството на агенцията "Пътна инфраструктура" се срещна с представители на протестиращите собственици на земя. Шефът на пътната агенция Стефан Чайков е обяснил на хората, че оценката на имотите е направена от независим лицензиран оценител и е изцяло съобразена с разпоредбите на Закона за държавната собственост.

За землищата на "Орландовци" и "Враждебна" са представени подходящи пазарни аналози и оценката е изработена чрез осредняване на посочените в тях цени. За землищата в "Бенковски", "Илиенци", "Требич" и "Малашевци" от представените вписани сделки не са открити подходящи аналози и оценката за земеделските земи е изготвена по Наредбата за реда за определяне на цени на земеделските земи.

За урегулираните имоти АПИ е изискала данъчни оценки от съответните данъчни служби и равностойното парично обезщетение е определено като удвоена данъчна оценка, обясниха от АПИ.

Северната скоростна тангента ще започва от възела със Софийския околовръстен път след разклона за с. Мрамор, 2 км след разклона за бул. "Ломско шосе" и на 3.5 км преди разклона за Нови Искър. Крайната точка ще се намира след бул. „Ботевградско шосе”, в местността „Голямата локва”. С околовръстния път тангентата ще се свързва чрез „пълна детелина”. Пътят ще започва от район "Надежда" и ще завършва в "Панчарево". Проектът се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" и са отпуснати 150 млн. лв. За изпълнител беше избран консорциум "ХПВС-ССТ". Надеждите бяха, че строителството ще започне тази пролет и ще приключи до края на 2015 г.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!