НСО налива 1 млн. лв. за радиостанции без конкурс

Юлиан Христов 19 юни 2015 в 05:39 18043 1

НСО налива 1 млн. лв. за радиостанции без конкурс

Снимка sxc.hu

Само в рамките на година Националната служба за охрана (НСО) има намерение да похарчи близо 1 млн. лв. за радиорелейно оборудване, като парите ще бъдат дадени на фирма, избрана без конкурс след пряко договаряне. В същото време НСО е провело две процедури в рамките на година, които имат сходен предмет – нещо, което представлява разделяне на обществена поръчка на части и по същество е забранено от закона. 

Формално Законът за обществените поръчки (ЗОП) е спазен, но вратичките в него са използвани чрез дежурната формулировка, че става въпрос за национална сигурност. Затова заданието на поръчката е засекретено, а с него и основанията, на които НСО се обляга, за да избере конкретната фирма.  

Всичко започва през 2013 година, когато служебното правителство на Марин Райков излиза с постановление, с което НСО се задължава да освободи радиочестотната лента 2500-2690 MHz на територията на цялата страна за срок от една година. В резултат Службата трябва да промени изцяло оборудването си за комуникация. Така през 2014 година идва първата поръчка без конкурс с пряко договаряне, като НСО възлага тази дейност на „ИТА Инженеринг“ ООД. Това се случва по силата на чл. 14, ал. 7 от ЗОП, който чрез поредица от препратки, позволява да не се провежда състезателен конкурс за доставки на стойност под 400 хил. лв. без ДДС. Интересното в случая е, че сключеният договор през 2014 година е за сумата от 398 595 лв., което е едва с 1400 лв. по-малко от посочената в закона сума. 

Близо година по-късно предстои с „ИТА Инженеринг“ да бъде подписан нов договор. Този път той обаче ще надхвърли 400 хил. лв. Повторното сключване на договор без конкурс става по ред, който позволява доставчикът да не бъде променян, за да се запази съвместимостта на първоначално поръчаната техника с новата. Изискването на НСО за новите доставки е доста общо - „да взаимодействат безконфликтно и да пренасят необходимия трафик“, както и новото оборудване да не наруши целостта на системата.

В случая, поради грифове за секретност, няма как да разберем дали наистина доставка от друга фирма би нарушила техническата цялост - на запитване на OFFNews по реда на Закона за достъп до обществена информация НСО отказа да посочи какъв е видът на техниката, с който разполага, тъй като това представлява държавна тайна

Остава неясно и какви са критериите, по които е избрана конкретната фирма, след като на пазара съществуват и други компании, предлагащи радиорелейно оборудване и монтаж на информационни и комуникационни системи. „ИТА Инженеринг“ е създадена през 1990 година, а един от последните големи проекти, по които тя е работила, е изграждането на мобилна и интернет мрежа на столичното метро. Тя е изградила и оповестителните системи на някои от най-големите градове в страната. Всъщност подобен проект, какъвто НСО възлага, би могъл да бъде изпълнен от всяка една телекомуникационна компания или средно голяма фирма, която се занимава със слаботоково оборудване. Според техническата "биография" на избраната фирма досега тя не е изпълнявала поръчки за специални служби.

Според критериите на Сметната палата случаите, при които един и същ възложител възлага в рамките на една календарна година идентични или сходни планирани дейности и при условие, че поръчката е направена по облекчен режим, представляват нарушение на закона. В случая може да се приеме, че е имало облекчен режим, тъй като поръчката е станала с пряко договаряне и с избягване на конкурс. Повече от очевидно е също, че тук става въпрос и за предварително планирана дейност, след като НСО е било наясно още през 2013 година, че трябва да освободи посочения радиочестотен и че ще трябва да подмени или реконструира съществуващата комуникационна техника.

От протокол на комисия в НСО, която е разгледала офертата на фирмата, става ясно, че комуникацията между Службата и „ИТА Инженеринг“ е проведена доста скоростно. На 1 юни фирмата е подала оферта. На следващия ден се събира специализираната комисия, която я разглежда, а „оферентът“ е поканен писмено още на следващия ден за провеждането на преговори, които са маркирани с гриф за секретност.  

Любопитен елемент в случая е, че ДАНС отказа да посочи дали конкретната фирма има допуск до класифицирана информация. Съображенията са ясни: национална сигурност.

Това, което става ясно още от протокола, е, че общата сума на договора е определена след преговорите, тоест, тя не е залегнала в заданието. В същото време се оставя и възможност за непредвидени разходи заради това, че има неясноти какви точно ще бъдат всички дейности по монтажа. Дължимите плащания ще бъдат направени от страна на НСО, едва след като бъдат подписани приемо-предавателните протоколи.

Това дава зелена светлина за похарчването на немалка сума допълнителни средства за непредвидени разходи. Също така е постигната и договорка парите да бъдат платени през декември, а ако има недовършени дейности, те да бъдат платени авансово от НСО след представяне на банкова гаранция от изпълнителя.

Има и още интересни неща в този протокол. Фирмата дава гаранция на доставеното оборудване от едва две години. Това означава, че техниката най-вероятно ще бъде купена от друга фирма. Ако техниката, независимо каква е тя, беше договорена пряко с неин представител или дори директно с фирмата производител, срокът на гаранция и гаранционното обслужване щяха да важат поне пет години.

Докладът на комисията е изготвен на 8 юни. На същата дата е изготвена и заповедта на началника на НСО, с която той разпорежда да бъде сключен с договор с ИТА Инженеринг. Тя може да бъде обжалвана в 10-дневен срок. 

"При положение, че не знаем каква е съдбата на старата радиорелейна система на НСО и изобщо как тя е развивана през годините, няма как да кажем нужна ли е нова система", коментира пред OFFNews полк. Николай Марков, бивш служител в НСО. Той обясни, че старата система за комуникации на Службата е била "почти перфектна", като тя разполагала и с повече функции от тези, които били използвани. Според бившия служител по същия начин в НСО от години се правят и други покупки с държавни пари, като се заобикаля ЗОП. Типичен пример за това е подновяването на автопарка например, който често се попълва с нови коли поради неотложност.

Обществена тайна е, че разговорите на НСО по радиорелейната система могат да бъдат засечени от любители на радиотехниката, тъй като каналите не са кодирани. От Службата обаче са категорични, че до момента не е регистриран теч на информация през системата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови