Бетонираха плажа на къмпинг “Юг” в залива Корал (снимки)

Юлиан Христов 13 април 2015 в 11:16 79026 21

Бетонираха плажа на къмпинг “Юг” в залива Корал

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие е залято с бетон в седмицата преди Великден. За това алармират от сдружението “Да запазим Корал”.

Къмпинг “Юг”, който се намира в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. км. От сдружението съобщават, че инвеститорът е ИФ “Фаворит” и има издадено разрешително от община Царево.

От сдружението са подготвили сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, главния прокурор Сотир Цацаров и писма до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Борисов и президента Росен Плевналиев. С тях те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”. Групата иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешително за строеж на самия плаж.

В приложените към материала снимки ясно се вижда, че строителството се извършва на директно върху плажа, който е публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

Целият залив Корал е известен с това, че плажът му е дюни и по този начин е защитена територия. За инвеститорите от ИФ “Фаворит” и “Еуратек” (вносителят на Шкода е основен акционер) това явно няма никакво значение.

Къмпинг “Юг” е част от “Корал” и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено, се казва в писмото на “Да спасим Корал”.

Теренът на къмпинг “Юг”, макар в директна близост до морето и би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!