Агентите на ДАНС спешно поумняват, вземат дипломи от зам.-шефа на Мултигруп

Юлиан Христов 04 декември 2014 в 13:43 24359 19

Владимир Писанчев

След като бившият шеф на ДАНС, а по-късно и вътрешен министър Цветлин Йовчев, пренасочи потенциала си към научната работа и защити докторска степен по въпросите на сигурността в университета по библиотекознание (УНИБИТ), негови наследници от родното ФБР също поеха по пътя на научната кариера. 

В началото на седмицата стана ясно, че настоящият шеф на ДАНС Владимир Писанчев е защитил докторантура в същия този университет, чийто ректор е Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и вицепрезидент на Мултигруп. Дипломата на Писанчев била подписана в началото на седмицата, след като той издържал успешно защитата на дисертацията си пред жури. 

Към научната кариера се е отправила и Полина Кавръкова. Тя е назначена на работа във финансовото разузнаване при ДАНС през 2011 година и напуснала поста на 30 май 2014 година - две седмици преди КТБ да бъде ударена. Като отговарящ за финансовото разузнаване, освен случая с КТБ, Кавръкова би трябвало да е била ангажирана и по "швейцарската афера" и Христо Бисеров. По случая тогава изтече информация от ДАНС, което беше повод депутатът от ДПС да напусне парламента преди изобщо случаят да бъде оповестен официално от прокуратурата. 

В момента Кавръкова е назначена в Комисията по финансов надзор. Там тя е бетонирана, тъй като е назначена служебно на мястото на служителка на комисията, излязла в майчинство. 

Кавръкова е подготвила дисертация УНИБИТ, която вероятно ще защити след Нова година, научи OFFNews.

Темата на дисертацията е за превантивните мерки срещу изпирането на пари в небанковия финансов сектор. 

Практиката да се раздават научни степени на хора, обвързани с властта, не е нова и от нея се възползват няколко университета в страната. 

"Има 2-3 университета, които особено усърдстват в това направление - те, чрез свои ректори или ректорски ординарци, ходят и предлагат на титлолюбивите властници себе си и своята логистика от готови да им напишат работите шерпи (вкл. доценти и професори), покорни академични съвети и добре платени журита, които гласуват по волята на ректора 105% "за" (защото част от участниците в тях гласуват и с двете ръце, за да види ректорът колко са му покорни и как са покорени от него) и им присвояват съответните така изкуствено пришити към имената им буквички!", написа преди дни в профила си във Фейсбук проф. Николай Слатински. 

Според него съответните ректори и университети не го правят безкористно, защото в замяна получават влияние във властта, "присъствие в лицензионни, оценяващи, акредитационни и проч. структури, щедро финансиране от фондове за научни изследвания, както и възможности да съблазняват нови кохорти алчни и жадни за научни титли властимащи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!