Стотици излязоха на протест за втори кабинков лифт в Банско

OFFNews 10 февруари 2015 в 19:47 2650 2

Протестите на жителите на Банско от 2012 г.

Около 300 жители на Банско и региона блокираха за кратко пътя към Разлог в знак на протест срещу спирането на решението, което позволяваше строеж на втори лифт в Банско.

Протестът бе подкрепен от кмета на Банско Георги Икономов.

Демонстрацията започна в 17:30 часа, а мотото й бе: “Банско няма да се откаже, чакаме решение, а не думи”.

Според протестиращите ако не се изгради втори кабинков лифт, ще има отлив на туристи, защото сега опашките от чакащи скиори са прекалено дълги.

"Заставам зад всички вас, защото това е решителен момент за защита на местните и национални интереси. Развитието на Банско не касае само банскалии, а целия регион, както и всички останали зимни курорти в България. Необходимо е всички да разберат, че изграждането на втора кабинкова линия и допълнителни спортни съоръжения на територията на Пирин е част от механизма за устойчиво развитие на планинските райони - използването на природните ресурси по един балансиран начин", заяви кметът Икономов, цитиран от "Дарик".

Демонстрантите изразиха мнението си, че курортът ще се развие, ако се построи новото съоръжение. Те казаха още, че въжените линии са най-екологичния вид транспорт.

На 3 февруари пътят Симитли - Разлог беше блокиран от жителите на Банско. Тогава те отново поискаха втори кабинков лифт и нови писти.

Миналата седмица кметът на Банско Георги Икономов се срещна с премиера Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да търси подкрепа за изграждането на втори лифт в ски зоната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови