Шефът на „Земеделие“: Не виждам основание да подавам оставка

OFFNews 02 юли 2014 в 10:51 2834 2

Снимка Архив

директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов

„Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите“

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов по повод вчерашното изказване на министъра на земеделието и храните Димитър Греков ще поиска оставките на управителите на фонда заради множество оплаквания срещу тях.

"Искрено се надявам да не е политическа битка за овладяване на Фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства. Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът. Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството", коментира още директорът на фонда пред БНР.

Според Николов до сега нападките срещу управлението на ДФЗ били без адресант, но "от вчера вече това е самият земеделски министър". Той допълни, че за него са странни напъните за смяна на ръководството на Фонда точно седмици преди оставката на правителството, "в момент, в който държавата е поставила под карта около 2,5 млрд. лв., които са залог за следващи авансови плащания".

Директор на ДФЗ сподели още, че според него е  възможно управителите на фонда да са станали "политически неудобни" на управляващите и именно това да е причината за исканата оставка. "Може би се цели да се сложат послушни хора, хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на Фонда", допълни той. 

Николов смята, че се създава изкуствено напрежение около фонда и се търсят начини и канали, за да бъде  дискредитирано ръководството.

"Единственото конкретно, което съм чул като недоволство и оплакване, беше за проект на самия министър - той изрази пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес", заяви шефът на фонда.

Николов подчерта, че през 2012-а са одобрявани проекти за скъпи коли. В момента те са редуцирани до 47 хил. лв. По думите му няма одобрен проект по ПРСР, по който ще бъде закупено луксозно превозно средство.

"Под риск са голяма част от парите, още от октомври 2012-а – октомври 2013-а. Те вече са платени, но заради липсата на сертифициращ орган ЕК поиска допълнителни проверки и контроли. Фондът извършва всички тези необходими проверки. Ние все още не можем да удостоверим тези неща пред ЕК", коментира Николов.

Николов обясни, че е скептично настроен, че ще бъде спазен срокът за извършването на проверките, който е в края на юли. Ако сроковете не бъдат спазени поставяме под риск над 1,2 млрд. евро от предходната финансова година.

"Ако до края на тази година не бъде избрана и фирмата, която да одитира и да бъде сертифициращ орган, разплащателна агенция, всички пари, които до момента са платени, и тази година. Сумата може да стигне няколко милиарда", допълни шефът на фонда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!