"Червеите" изготвили 2083 профила на протестиращи

OFFNews 06 февруари 2015 в 17:43 49190 18

Николай Стайков от "Протестна мрежа" с един от операторите на спецслужбите, който всеки ден снимаше лицата на протестиращите

2083 профила на участници в протестите са били изготвени в рамките на разработката "Червеи", научи OFFNews от свой източник, свързан със службите.

Към момента информацията не е потвърдена от официален или независим източник. Не разполагаме с информация и колко от тези 2083 души са били действително подслушвани или следени.

Профилите са правени основно по Фейсбук, разказа източникът ни. Първоначалната цел е била да се установи дали лицата на юнските протести съвпадат с хората от протестите през февруари. След това правенето на профили е било оправдано с аргумента, че така ще се видят връзките между протестиращите.

Изготвените от ДАНС профили представляват нещо като кратки психологически портрети, а най-важната част е връзките на профила с други лица от протестите.

Въз основа на профилите спецслужбите се опитвали да прогнозират следващите действия на протестиращите.

Големият скандал е, че покрай профилите спецслужбите са изискали данни за семействата и роднините на най-интересните за тях протестиращи и за това има документална следа, твърди източникът ни. Информацията е събирана с цел да се рекетират и злепоставят хора - заради проблеми на родителите или децата им.

Според източника ни такова изнудване така и не се е осъществило, но самият факт, че са събирани данни, е в остро противоречие със законите.

Драстично заобикаляне на закона и процедурите вероятно е била причината спецслужбите да укриват разработката дори от служебния премиер Георги Близнашки и да възпрепятстват наредената от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов проверка.

Хората, които са били обект на специален интерес от страна на спецслужбите, са много по-малко от тези 2083, на които са изготвени профили. Обект на сериозна разработка с целия арсенал от средства са били само малък брой хора, за които службите са смятали, че раздават пари и организират агитки с цел да предизвикат безредици.

Към момента редакцията не разполага с информация колко са били тези лица и дали като "организатори на безредици" не са попаднали знакови лица от протестите. Отговорът на източника ни беше, че няма как да са много, защото капацитетът на спецслужбите за събиране и анализ на информацията е ограничен.

Обобщената информация в аналитичен вид е изпращана до трима души. Двама от тях имат законовото основание да я получат, за третия било спорно, но не и скандално.

Голямата мистерия обаче е какво се е случило със суровия материал от записите на телефонни разговори и интернет кореспонденция, особено на хора, които не са били квалифицирани като потенциални "организатори на безредици". Очаква се проверката да установи дали тя не е попаднала в трети лица, които не би трябвало да имат никакво отношение по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!