Цветанов оттегли поправките в НПК

Главният прокурор все пак ще получи възможност да спира сделка за 48 часа, след като ГПК мине на второ четене

Нели Чолашка 03 април 2015 в 10:19 5498 9

Снимка БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене внесените по спешност промени в ГПК, с които се разрешава в изключителни случаи главният прокурор да може да спре сделка, но като се мине през съда.

Те бяха приети с гласовете на почти всички партии. Против и въздържал се бяха само от Реформаторския блок, няколко депутати от БСП и "Атака" и от АБВ (те гласуваха "въздържал се").

Законопроектът беше включен извънредно в дневния ред на Народното събрание днес. Цветан Цветанов пък оттегли промените в НПК. С тях щеше да се даде право на главния прокурор или негов заместник еднолично да решава да спре сделка за срок от 48 часа.

Главният прокурор все пак ще получи възможност да спира сделка за 48 часа. Това ще стане чрез промени в Закона за съдебната власт, текстът ще бъде вкаран в промените на ГПК между първо и второ четене, каза за OFFNews Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на парванта комисия.

Беше съкратен и срокът за предложения между двете четения на 3 дни, което означава, че ГЕРБ се надява да прокара измененията следващата седмица.

Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ.

Тази законодателна инициатива дойде след скандала за около изкупуването на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря от дружеството LIC33.

Янаки Стоилов от БСП обяви в началото на дебата, че левицата ще подкрепи тази поправка, защото през 2007 г. е била против премахването на това правомощие на прокуратурата-.

Социалистът напомни, че правото на прокуратурата да се меси в сделки в края на 2007 г., преди да започне масовата приватизация. Сега този процес завърши с печален резултат и се предлага възстановяване на това правомощие, коментира Стоилов.

Петър Славов от Реформаторския блок обясни, че Реформаторският блок е направил максималното в усилията си да вразуми залата, за да не гласуват на първо четене неясните и дори опасни промени в Гражданския процесуален кодекс, даващи извънредни правомощия на Прокуратурата да се намесва в гражданския оборот. На страницата си във Фейсбук народният представител от гражданската квота на РБ подчертава: 

Най-вече не стана ясно защо не укрепваме институционалния капацитет на Прокуратурата да води наказателно преследване и да повдига обвинения за извършени престъпления, а я вкарваме в една неприсъща й сфера. Прокуратурата е имала подобни правомощия и ги е използвала, за да преследва хората, които имат повече от едно жилище по репресивния Закон за собствеността на гражданите, пише още Славов. Според него по-съществен обаче е фактът, че в резултат на активните позиции другите спорни промени – тези в НПК за спирането на сделки от Прокуратурата без съдебен контрол, бяха оттеглени.

Данаил Кирилов напомни, че правото на прокуратурата да разваля сделки е съществувало 100 години преди да бъде отменено.

Радан Кънев от РБ пък обяви, че трудно ще бъде убеден да подкрепи тези промени в НПК и ГПК, които се правят на пожар.

"Прокуратурата не се справяше, когато трябваше да се явява по всички административни дела. Мъкнеха се прокурори, които не бяха прочели нищо по делото. Ще са необходими драстични нови назначение, изключително голямо увеличаване на разходите. Няма кой да се явява по тези дела. Как се защитава публичния интерес е ясно в сега действащите закони. Общите компетенции са на министъра на финансите. Какво правим? Снемаме отговорността на тези хора, които в момента я носят и им казваме: „Не се притеснявайте”, обяви той.

Кънев попита и как е било решено, че „ключовият страж" на обществения интерес на България ще е институция, която се показа като пълен провал в защита на обществения интерес. 

Подобни аргументи "против" изказа и ген. Атанас Атанасов от Реформаторите. Той напомни, че никой не контролира прокуратурата. 

Явор Нотев от "Атака" също определи предложените проекти като недоразумение. Националистите също не подкрепиха промените. 

Настимир Ананиов от РБ предложи да бъде поканен главния прокурор Сотир Цацаров да си каже мнението за предложените промени в ГПК и НПК.

Той беше поканен, но де премина към гласуване твърде бързо и нямаше време да дойде.

Цацаров коментира преди дни, че това ново правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, така че да служи само за защита на националния интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!