Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цачева: С новия изборен закон БСП ще спечели всички избори

Елица Мартинова 27 януари 2014 в 15:17 4264 8

Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив
Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив

"Очакванията няма да се сбъднат. Този проект за Изборен кодекс може да служи само за едно - да бъде сечиво на г-н Станишев в борбата му за изораване на земята и българската почва, за да успее БСП да спечели всички следващи избори."

За това предупреди на пресконференция днес зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Тя посочи, че в този си вид проектът за нов изборен закон няма да удовлетвори исканията на гражданското общество. Като пример тя посочи възможността за преференции. Според Цачева 7-процентовия праг за преференциите е непосилен и на практика ще размие преференциалното гласуване. Според ГЕРБ праг, по-висок от 5%, не води до пренареждане на листата.

Според ГЕРБ "гордостта на Мая Манолова" - машинното гласуване остава само на теория, защото се предвижда да се въведе експериментално в до 100 секции от всеки избирателен район, което, според Цачева, е много малко.

Бившите управляващи обявиха, че между първо и второ четене ще внесат промени в изборните текстове:

1. Задължително гласуване без санкция, като вместо санкция избирателите, упражнили правото си на глас, да ползват преференция - поименни ваучери за административна услуга от държавната администрация на стойност 20 лв.

2. Електронно гласуване, което да подпомогне вота на българите в чужбина.

3. Заличаване на предвидената в текстовете на Манолова активна регистрация. От ГЕРБ осъдиха идеята списъкът с активните избиратели от евроизборите да бъде основната за публичния регистър с гласуващи изобщо. Според депутата Данаил Кирилов това ще създаде сериозно затруднения на бъдещите избори, тъй като на изборите за Европейски парламент по традиция гласува много малка част от всички избиратели.

4. Изменения в правилата за избор на членове на ЦИК - да се запази старият регламент, при който чрез се определя пропорционалната представителност на членовете на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!