Френският посланик се срещна с Борисов заради скандалите в съдебната ни власт

ОFFNews 09 декември 2014 в 22:54 8111 1

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Снимка Дарик

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с премиера Бойко Борисов заради скандала с френското дружество “Белведере груп” и съдия Румяна Ченалова, съобщава БНТ.

От Министерския съвет обаче не разкриват какво са си казали двамата.

Скандалът се разрази, след като дьо Кабан заяви, че „има генерален проблем в съдебната система, навсякъде има гнили ябълки. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки”.

Миналата седмица посланикът коментира случай с френската фирма, при който компанията е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков.

Според дипломата съдийката по делото е отсъдила неправомерно решение за фирмата „Белведере”, която има оборот във Франция от порядъка на 800-900 милиона евро.

Посланик Дьо Кабан вече се е срещал с министъра на правосъдието по този повод, като е информирал и премиера Бойко Борисов, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и двамата вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев.

От "Белведере Кепитъл Мениджмънт“ твърдят, че "синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова е назначавала и друг път в корпоративни спорове. Например - при делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков направи иск за несъстоятелност срещу телевизията, случайно, за съдия бе избрана Ченалова. Тогава Панайот Велков отново бе избран за синдик".

„Това, което се случва с нас, е по същия сценарий, по който е направено и с телевизионния канал ТВ7, но това не е и единственият случай – конкретно той е просто публичен. Има и други подобни казуси, за които не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании, но подобни неща се случват и на други инвеститори в България”, категоричен е Николаос Смирноф, управителят на френската компания, инвестирала у нас.

Реакцията на изпълнителната власт

В събота премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов настояха Висшият съдебен съвет (ВСС) да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС..

Съвместното заявление дойде след разговор на двамата във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд (СГС).

За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, се посочва още в заявлението.

В заявлението се отбелязва, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. "Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови