Уволниха шефовете на фонд „Земеделие"

OFFNews 10 юли 2014 в 18:17 6080 0

Снимка Мирослав Николов

Мирослав Николов

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ освободи от длъжност директора на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов и неговия заместник Виолета Александрова, съобщиха от ДФЗ.

Това се е случило на заседание на УС, като за временен директор на фонд „Земеделие“ е избран Явор Гечев.

Гласувано е било и отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи.

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи.

„Все още сме в ръководството на ДФЗ. Докато пътувах насам разбрахме ,че съм си подал оставката сам. И това не е така“, каза директорът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов пред БНТ по повод решението на УС на ДФЗ.

Неговата заместничка Виолета Александрова също обясни, че още се смята за част от Фонда. Двамата обясниха, че според тях няма как днес да е било проведено легитимно заседание на УС на "Земеделие.

„Съмнявам се, че днес е имало легитимно заседание на УС. Вчера имаше заседание и членовете са си подали оставките. Не зная кой е присъствал днес, дали е имало кворум и документи, а и такова трябва се поиска четири дни предварително“, допълни Николов.

Той обясни, че ще обжалва днешното решение на Управителния съвет, защото няма конкретен мотив за исканата оставка.

„През последния месец УС е свикван 7 пъти за нашите оставки. За какъв компромис си говорим? В понеделник говорих с министър-председателя и се разбрахме, че ще работим докато си свършим работата, а после пак ни искаха оставките“ , допълни шефът на фонда.

По негово мнение има връзка между случващото се между БСП и ДПС и натиска срещу него и заместничката му. Според него министър Греков защитава интересите на ДСП, а БСП застава зад ръководството на фонда. Той смята още ,че срещу него и заместничката му има политически натиск и дори обясни, че е бил заплашван пред свидетели от УС на ДФЗ.

„БСП ни подкрепя като експерти. Не смятам, че Страхил Ангелов има мандат да говори за оставката ни, парламентарната комисия по земеделие застана зад нас.

По повод информацията, че ДФЗ бави плащания, Мирослав Николов обясни, че няма забавяния, а общините просто не си подават заявките.

„Плащаме, когато подават заявки, а те не подават. Има забавяне от общините по някаква причина, сигурно защото е активния период. Вероятно ще дойдат накрая на годината“, допълни той.

Директорите на ДФ „Земеделие“ обясниха, че искат да останат на поста си, за да си довършат проектите така както са ги договорили. Те обаче подчертаха, че ако служебния министър им поиска оставката ще я подадат без шум, но тогава ще знаят, че са си свършили работата.

Николов и Александрова заявиха още, че няма проблеми в работата между ДФЗ и местните поделения на Бългаската православна църква. Напрежение има само около проект на манастира "Св. Козма и Дамян". Те посочиха, че забавеният анекс на манастира е бил готов още през април, но игумена на манастира бил в чужбина и затова анексът не е подписан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови