Съпруг на депутатка оглави комисията за личните данни

Нели Чолашка 15 април 2014 в 17:51 11484 6

Деница Караджова и съпругът й Венцислав, който оглави комисията за личните данни.

Съпругът на депутатката от БСП Деница Караджова – Венцислав Караджов, е новият шеф на Комисията за защита на личните данни.

В момента, в който се вихри скандал със злоупотребата на лични данни в подписките на партиите, парламентът гласува днес предложения от Министерския съвет нов състав на комисията.

Комисията се управлява от председател и четирима членове. Мандатът на сегашното ръководство, начело с Венета Шопова, е изтекъл декември 2012 г.

Сред членовете е Цветелин Софрониев, кандидат за депутат на БСП на последните парламентарни избори (в момента е главен секретар на комисията).

Другите трима членове се Цанко Цолов и бившите членове на Държавната комисия за сигурността на информацията Мария Матева и Веселин Целков.

От ГЕРБ поискаха отлагане на избора на нова комисия, защото съставът е предложен в последния момент.

Министерският съвет включи миналата сряда като извънредна точка избора на нов председател и членове на комисията.

След това гласуването на новия състав на комисията беше включено в заседанието на парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред също извънредно, а днес се гласува окончателно в пленарна зала на извънредно заседание на Народното събрание.

Мнозинството отхвърли поисканото от ГЕРБ отлагане на тази точка, докато се изготвят правила за подбор и изслушване на кандидатите.

Срокът за предложения за тази комисия е изтекъл декември 2012 г., обяви председателят на парламента Михаил Миков, напомняйки, че мандатът на сегашните членове е изтекъл преди повече от година.

Скандалът с незаконното използване на лични данни в подписката на партиите показва колко важен и навременен е изборът на нов състав на комисията, обяви Май Манолова от левицата.

Новият шеф на комисията Венцислав Караджов коментира скандала с подписките на партиите, в които се оказаха стотици хора с незаконно използвани лични данни.

"Той прехвърли отговорността за проблема на ЦИК и обяви, че комисията не е предвидила достатъчна защита на данните. Нивото на защита според мен не е достатъчно", коментира новият шеф на Комисията за защита на личните данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови