Сидеров: В Шабла ще бъде разположено ядрено оръжие срещу Русия

OFFNews 28 януари 2015 в 18:15 15672 63

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че България е на прага на война.

В централата на партията достигнала информация, че тече мобилизация, като се изпращат повиквателни на хора от резерва. Информацията е проверена и потвърдена от няколко военни окръжия, твърди Сидеров.

Според него инициативата за бойна готовност е резултат от посещенията на държавния секретар на САЩ, на външния министър и шефа на НАТО.

Сидеров коментира още, че подобен процес върви в Украйна и там вече хората се бунтуват срещу него. "Тази хунта мобилизира и българите в чужбина", обяви националистът.

В Шабла ще бъде разположено вероятно ядрено оръжие, може би химическо и това ще бъде насочено срещу Русия, твърди Сидеров.

"Ще бъдем обект на нападение от Русия. НАТО иска база в Шабла, от там до Крим няма и 400 км. Русия ще отговори. Партия "Атака" е гласът на по-голяма част от българите. Не искаме да бъдем военна площадка на САЩ с техните опасни игри. Не искаме да воюваме с Русия, която ни освободи от турско робство", каза той.

"Атака" ще започне кампания срещу изграждането на американска база край Шабла.

Междувременно и от БСП внесоха искане в деловодството на НС за изслушване на министрите на отбраната и на външните работи за намеренията за разполагане на контролно-команден център и неговото разположение, както и за ангажиментите на България и българските Въоръжени сили, които са поели след разговорите с ген. секретар и представителите на НАТО.

Депутатите от левицата заявяват, че от средствата за масова информация е станало ясно, че по време на посещението на ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг е потвърдено разполагането на контролно-команден център на НАТО на територията на България.

„Също в резултат на посещението разбираме, че това е въпрос, поставен от представителите в делегацията на Република България на срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. в Уелс. Информацията вън от всяко съмнение поражда опасения, тревога и много въпроси“, заявяват още депутатите социалисти.

От пресцентъра на Министерството на отбраната опровергаха информацията на "Атака" и обявиха, че в България не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава.

Ето какво се казва в съобщението на МО:

"По повод изказването на лидера на политическа партия „Атака“ Волен Сидеров Министерството на отбраната заявява:

България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава. В изказването и изводите на лидера на ПП „Атака“ Волен Сидеров няма нищо вярно.

Съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, приета с ПМС №167/30.07.2012 г., на военен отчет подлежат всички български граждани, преминали военна подготовка (бивши кадрови войници, сержанти и офицери, граждани, отбили наборна служба, и такива, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка). Те участват в окомплектоването на военновременни формирования съгласно закона. Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка.

Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини (болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес и др.). В тези случаи структурите на Централно военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е ежедневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!