Реформаторите харесаха Бъчварова за вътрешен министър

Ивайло Анев 05 март 2015 в 12:40 3132 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Председателят на вътрешната комисия в НС и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов

Реформаторският блок одобри избора на Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър. Те определиха номинацията на премиера Борисов като "много добро решение".

"Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност. Вицепремиер от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация",  заяви бившият шеф на контраразузнаването и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Ако парламентът одобри номинацията, Бъчварова ще наследи подалия оставка вчера министър Веселин Вучков. Той напусна, след като стана ясно, че намерението му да бъдат избрани нов главен секретар на МВР на мястото на Светлозар Лазаров и шеф на ДАНС на мястото на Владимир Писанчев е осуетено.

Борисов веднага прие оставката и ядосано заяви, че нямало да допусне да му въртят "номерца".

На фона на всичко това днес Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и от трибуната заяви, че ще освободи Лазаров и Писанчев и номинира вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.

Атанасов заяви, че не е проблем, че Меглена Кунева, която е вицепремиер с ресор "Сигурност", не е избрана за вътрешен министър.

Той допълни, че винаги е считал за разумно МВР да има министър жена, "защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят спокойно, не са остри в действията си, а това министерство има нужда от реформи, които да бъдат проведени спокойно, а не в динамика, която да изостри отношенията".

По думите му било добре, че Бъчварова не е "продукт на системата".

"Даже да си от системата в някакъв смисъл е контрапродуктивно", категоричен беше той.

Според Атанасов да си министър не означава да познаваш конкретната полицейска дейност на районния инспектор. "Трябва да се променят структурите, да се освободи системата от излишния товар. Там има една камара чантаджии, както се изрази Борисов вчера, които не знаят защо взимат заплати", коментира бившият шеф на контраразузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!