Ревизоро: Новият управител на БНБ ще е нелегитимен

Според депутата правилата за избор на гуверньор са противоконституционни

Ивайло Анев 24 юни 2015 в 11:07 3879 2

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро ще сезира Конституционния съд във връзка с правилата за избор на нов управител на БНБ.

Причината - решението на Народното събрание от началото на месеца, когато депутатите на ГЕРБ и ДПС решиха, че само парламентарни групи ще могат да издигат кандидат-управители на БНБ. Днес Димитров беше категоричен, че това е противоконституционно.

Той припомни спорното гласуване в пленарна зала, когато бе отхвърлено предложението всеки депутат да може да номинира кандидат за поста. Тогава със 77 гласа "за" и 77 "против" по правилник предложението не се прие. Според Димитров ако 48 от 77-те депутати "за" сезират Конституционния съд, то новият управител ще се окаже нелегитимен.

Той намекна още, че изборът вече е предрешен. "Един от кандидатите бе заведен от финансовия министър в БНБ", каза Димитров. Става въпрос за кандидата на ГЕРБ Димитър Радев. "От изпълнителната власт ли се избира гуверньорът или от БНБ", запита патриотът и посочи, че доста хора, годни за поста, са решили да се въздържат.

По думите му у нас на конкурс се явяваш в два случая - ако вече си избран и трябва да подадеш документи или ако някой друг е избран, а ти трябва да го легитимираш. "Останалите кандидати са именно за това - камуфлаж", обясни депутатът от ПФ.

"А когато една жалба се разгледа в Конституционния съд и се окаже, че Народното събрание е избрало нелегитимен кандидат и се окаже, че всички негови решения са невалидни? Това е необоснован риск, избор на инат, предоверяване и риск от банков хаос", каза той и поиска да се променят процедурните правила така, че всеки един депутат да може да издига кандидат.

"Нека покажем смелост и решителност и да закъснеем с една седмица, но да спазим закона", призова патриотът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!