Разследван за злоупотреби кмет пак се кандидатира, Лукарски го подкрепя

OFFNews 20 юли 2015 в 16:53 4656 3

Настоящият кмет на Карлово и зам.-председател на СДС Емил Кабаиванов ще се кандидатира отново за кметския пост.

Това съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатурата му ще бъде издигната официално утре от коалиция „Обединени за нашата община”.

Кабаиванов има и подкрепата на председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски, който дори ще отиде лично в Карлово, за да застане зад съпартиеца си.

Само преди няколко месеца районна прокуратура в Карлово повдигна обвинение срещу Емил Кабаиванов за злоупотреба с доверие.

Той беше разследван заради скандалният договор с бизнесмена Христо Ковачки за съвместно акционерно дружество, според който общината апортира целия спортен комплекс на град Баня срещу бъдеща дейност. Такава обаче така и не настъпила, а спортните имоти са занемарени.

През 2007 година няколко бизнесмени предлагат амбициозни оферти за мащабни инвестиции в Баня. Сред тях са братът на финансовия министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев - Георги Велчев, и Христо Данов, който тогава е президент на местния футболен отбор.

Побеждава компанията „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД. Един от изпълнителните й директори тогава е Радостина Димова, която по това време е и в управата на „Българска енергийна компания" и „Атоменергоремонт", свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки.

Заради сделката се създава съвместното дружество „Спортен комплекс Баня" АД - между община Карлово и „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД. То е с капитал от 37,15 млн. лв., като блокиращата квота от 34% е на община Карлово. Инвестицията на "Баня голф енд СПА ризорт" е на стойност около 60 млн. евро, които представители на Ковачки обещаваха, че ще реализират от три до пет години.

След сключването на сделката обаче обектите са затворени.

Под сделката стоят подписите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Той не взима под внимание препоръките на общинския съвет да бъдат нанесени корекции в документа и с подписа си отключва ръцете на мажоритарния собственик, който получава три гласа върху терена, а общината остава с два. 

Сегашният директор на „Баня Голф Енд Спа Резорт" АД, според Търговския регистър, също води до Ковачки - това е Десислава Филипова, известна като негов дългогодишен ПР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!