РБ: Главният прокурор да може да се сменя и предсрочно

Симона Костадинова 14 май 2015 в 12:12 3571 1

Димитър Делчев

Главният прокурор да може да бъде освобождаван в случай на системно нарушаване на Конституцията и законите, или пък в случай на уронване на престижа на съдебната власт.

Това се предвижда в идеите на Реформаторският блок за промени в Конституцията, заяви депутатът от коалицията Димитър Делчев пред журналисти в Народното събрание. 

Реформаторите вече са получили документ, който ще бъде база на разискванията за промените в Конституцията и е изготвен от експерти на Министерство на правосъдието и експерти от ГЕРБ. Въпреки това те имат и други предложения, които ще бъдат внесени по надлежния ред.

Делчев обаче подчерта, че идеята им е предвидените промени да влязат в сила при мандата на следващия главен прокурор, за да е ясно, че не се влага политически смисъл и не е атака срещу настоящия Сортир Цацаров.

Той обясни, че има няколко идеи за това как точно да се маха прокурорът. Една от тях е парламентът да предлага с две трети мнозинство на ВСС, които от своя страна предлагат на президента освобождаване на главния прокурор.

На този етап обаче реформаторите няма да искат промяна на мандата на главния прокурор, но за сметка на това ще искат да той да се отича по-често пред Народното събрание - по думите на Делчев сега това се случвало веднъж годишно. Идеята е освен това той да може бъде викан по конкретен казус и да бъде длъжен да дава информация.

В момента в Народното събрание се превежда среща на контактната група за промени в Конституцията от представители на подкрепящите правителството парламентарни групи и БДЦ.

Делчев обясни, че ГЕРБ и Реформаторите трябва да се разберат коя от двете идеи да внесат като законопроект първоначално. 

"Хубаво е да успеем да вкараме сега в конституцията всичко, което е важно за съдебната реформа", каза той.

Според Делчев основните моменти в документа от Министерство на правосъдието е разделянето на ВСС на две колегии. Инспекторатът получава повече правомощия. Това е и основното на конституционната реформа. Така ще има пълна самостоятелност на прокурорската и на съдебната квота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови