Първанов подава оставка от ръководството на АБВ

Причината е подкрепата на депутатите му за новия дълг

OFFNews 26 февруари 2015 в 08:12 9633 28

Снимка БГНЕС

Георги Първанов

Основателят на АБВ Георги Първанов напуска председателското място в партията.

Това обяви самият той пред Нова тв тази сутрин.

Причината е, че депутатите от АБВ подкрепиха ратификацията на договорите по новия дълг в размер на близо 16 милиарда евро, планиран от финансовото министерство за 3-годишен период - от 2015 до 2017 г.

Първанов ще подаде оставка на следващия национален съвет на партията.

Цялото ръководство ще подаде оставка на съвета, съобщи bTV. Информацията обаче бе опровергана от пресцентъра на партията пред OFFNews.

Първанов обяви още, че ако оставката му бъде приета, той ще напусне политиката завинаги.

Той определи гласувания от АБВ нов заем като "политическа грешка". 

"Оценявам гласуването на АБВ вчера като грешка. Сигурно някой ще излезе и ще каже, че сме постигнали успех с това гласуване, но не е така. Едно е обещанието на Горанов, което е убедило групата, друго е ратификацията, което е закон", каза Първанов.

Според него редуциране на дълга няма да има, а парламентарната група на АБВ е била подведена от думите на Горанов. 

"Решението на парламентарната група беше въпреки мен. Извинявам се на избирателите ни. Аз не вярвам на думите на Горанов, че ще се изтегли по-малък дълг от 16-те милиарда, добави Георги Първанов.

"Ситуацията е много сериозна. Този който подценява това гласуване, наистина не си дава сметка колко е важно това", каза Първанов.

"В така създалата се ситуация Изпълнителният съвет на ПП АБВ също трябва да поиска вот на доверие от Националния съвет на партията. А парламентарната група посвоему трябва да потърси начин за един катарзис в такава ситуация", категоричен бе Георги Първанов.

Младите хора в партията ще преценят как да продължи да се развива партията, смята президентът в периода 2002-2012 г.

"Никога не съм мислил себе си за единствен. Това е разликата между мен и АБВ и другите леви партии, които се опитват да създадат монопол в ляво".

Решението си за оставката той съобщил снощи пред ПГ на АБВ. Те не приели това с ентусиазъм и се опитали да го разубедят, обясни Георги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!