Проф. Константин Пенчев избран за конституционен съдия

Ивайло Анев 08 октомври 2015 в 10:40 3618 1

Снимка Сергей Антонов

Константин Пенчев

Проф. Константин Пенчев бе избран за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Досегашният национален омбудсман, наследен от Мая Манолова, бе избран с 98 гласа "за", 12 "против" и 33 "въздържал се".

Пенчев бе номиниран от ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок. Изборът му стана факт с помощта и на БДЦ, АБВ и трима депутати от БСП.

Вторият номиниран - Михаил Кожарев - получи само 62 гласа "за". Той беше номиниран от Патриотичния фронт.

Пенчев бе номиниран през септември. Тогава се заговори, че изборът е направен, за да бъде професорът компенсиран след загубата от Мая Манолова в битката за омбудсман. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да е така.

По време на днешния дебат лидерът на НФСБ Валери Симеонов нападна кандидата на ГЕРБ заради сигнал за нарушения във Върховния административен съд, когато той е бил управляван от проф. Пенчев.

"Става въпрос за купуване на земя за станция на ВАС, която се оказва върху свлачище. Има и недекларирани два апартамента от Пенчев в имуществената му декларация“, заяви патриотът.

"Много ни се иска да ви подкрепяме във всяко начинание, но как да сме сигурни, че искате да преборите корупцията с такива хора", обърна се Симеонов към ГЕРБ.

Даниел Кирилов от ГЕРБ отрече обвиненията и заяви, че това за „стари компромати, които са преборени с факти“.

Пенчев ще заеме мястото в Конституционния съд на доктора по право от Софийския университет Красен Стойчев. Поради изтичането на мандатите им, в КС вече бяха сменени председателят Димитър Токушев, Благовест Пунев и Пламен Киров. Върховният касационен и Върховния административен съд вече избраха своя кандидат – Таня Райковска. Президентът пък посочи преподавателя в Софийски университет "Св. Климент Охридски" Мариана Карагьозова и бившия министър-председател Филип Димитров.

„Най-голямата чест за един юрист е да бъде избран за съдия в Конституционния съд“, заяви той след гласуването.

По думите му парламентарната квота е най-трудна за преминаване.

„Това е ново предизвикателство, нещо различно от омбудсман, председател на ВАС и съдия. Надявам се на това ново място отново да не посрамя името си и да бъда точно толкова независим и почтен, колкото съм бил винаги”, подчерта той.

Той изтъкна, че на новият омбудсман - Мая Манолова ще ѝ бъде много трудно. „Работата на омбудсмана е много трудна, тя е ежедневна, ежеминутна, ежечасова”, поясни Пенчев.

Проф. Константин Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал в областта защита на конкуренцията във Франция. Започнал е работа като младши съдия в Софийския градски съд, става младши съдия в СГС, председател на Районния съд в Своге, бил е специалист в отдел “Договорен и правен” при Министерството на външните работи, след което се връща като съдия в Софийския окръжен съд, където е и зам.-председател от 1989 г. до 1994 г. Адвокат е към Софийска адвокатска колегия (1994-2004) и депутат (2001-2004), където е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание; член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията; член на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи; член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия.

Председател е на Върховния административен съд от 22.03.2004 до 19.10.2010 г.

Владее френски, английски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews