Прокуратурата смени курса по казуза "Пеевски"

OFFNews 18 юни 2014 в 11:46 7109 23

Обвинените за подготвен срещу Делян Пеевски атентат Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев

Снимка Миро Златев / Булфото

Обвинените за подготвен срещу Делян Пеевски атентат Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев

Събраните до момента доказателства срещу сочените като килъри на депутатаот ДПС Делян Пеевски не сочат, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени.

Това става ясно от прессъобщение на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Апелативната прокуратура в София днес е оттеглила протеста си, с който оспорва пускането на свобода на обвиняемите по случая Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. 

От съобщението става ясно, че "ръководството на прокуратурата" е възложило на прокурори от Апелативна прокуратура и ВКП да направят проучат делото. В резултат те установили, че доводите на Софийска градска прокуратура, с които се иска постоянен арест за тримата задържани, не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста.

Според прокуратурата причината е, че "въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени."

В съобщението прокуратурата заявява и своята позиция по повод твърденията за предубеденост и заинтересованост от изхода на делото:  

"Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни."

Адвокатът на единия от арестуваните определи обвиненията като "научна фантастика". Николай Хаджигенов, който защитава Георги Христов в материалите по делото никъде не се споменава за подготвяно убийство. 

"Четох СРС-тата с огромен интерес. В тях никъде не се споменава нито убийство на Пеевски, нито бомба, нито Цветан Василев, нито клиентът ми. Той фигурира единствено в обвинението за опит за убийството на Делян Пеевски", каза адв. Николай Хаджигенов.

Като "активно мероприятие" беше определено разследването от Атанас Атанасов от ДСБ. Според него става въпрос за разпределяне на порциите по проекта "Южен поток" и основни участници в "тази грандиозна далавера" са обръчите от фирми около ДПС.

Случаят с поръчката за убийството на Пеевски се разви нетипично бързо за работата на прокуратурата. В петък, след претърсване на офиси на Василев, беше пуснат слуха, че собственикът на КТБ е поръчал убийството на Пеевски, а малко по-късно бяха задържани трима души, обвинени за готвеното убийство на депутата. Софийският градски съд обаче ги пусна от ареста, защото не намери достатъчно доказателства за това, че те са имали намерение да убият Пеевски. 

"... ако бях такъв (началник на съдебната власт, бел. ред.), надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днес да съм тук, а другите да ги няма" - така Делян Пеевски коментира пред журналисти случая, след като беше на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!