Прокуратурата се отказа от делото за костинбродските бюлетини

OFFNews 07 май 2015 в 13:08 3290 10

Прокуратурата се отказа от делото за костинбродските бюлетини

Прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда по делото за бюлетините от Костинброд. От прокуратурата съобщиха за OFFNews, че апелативните прокурори, които са поели делото след оправдателната присъда на първа инстанция, са преценили да не протестират присъдата. 

От държавното обвинение не са внесли протест в Софийския апелативен съд, а срокът за това е изтекъл в 17 ч. миналия четвъртък, съобщава "Дневник". С невнасянето на протест на практика държавното обвинение се съгласява с мотивите на първоинстанционния съд и с произнесената от него оправдателна присъда.

Подсъдим по делото е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. На 15 април Софийският градски съд го оправда по обвинения Желязков за това, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху служителите от администрацията, както и че не е осигурил отчетност на броя на бюлетините. Това довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини в повече.

Съдът не се съобрази с искането на прокуратурата за 2-годишна условна присъда. 

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г., ден преди предсрочните парламентарни избори. Тогава при спецакция в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС.

Случаят беше поет от прокуратурата след сигнал на депутата от БСП Мая Манолова, а акцията на полицията в печатницата на "Мултипринт" беше излъчвана на живо по ТВ7.

Обвинителният акт бе внесен в съда в края на 2013-а, но след това съдът го върна заради установени нарушения. След като обвинението беше коригирано, то беше внесено повторно в съда и делото тръгва по съкратена процедура на 11 юни 2014 г., припомня "Правен свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!