Прокуратурата открила данни за престъпления, извършени от съдия Ченалова

OFFNews 17 декември 2014 в 13:08 24816 0

Румяна Ченалова

Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура е открило данни за евентуални извършени престъпления от съдия Румяна Ченалова, съобщава "Правен свят".

Това е станало ясно в хода на проверката, която спецзвеното на прокуратурата извършва на дейността на съдия Ченалова по повод казуса "Белведере".

Както стана ясно, освен френският посланик, самата съдийка поиска да бъде проверена работата й по делото за несъстоятелността на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере Груп". Данните за евентуалните престъпления са по други търговски дела, които съдия Ченалова е гледала. Проверката все още не е приключила.

Междувременно днес стана ясно, че петима членове на Висшия съдебен съвет са внесли предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Причината – констатирани са забавени от нея производства и нарушения по конкретно дело, което обаче не е свързано с казуса с "Белведере груп". Имената на вносителите на предложението не бяха обявени. Данните за нарушения са констатирани от Инспектората на Висшия съдебен съвет, който извърши проверка на дейността на Търговското отделение на СГС.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че проверката по случая с двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп" все още не е приключила. Комисията очаква документи от прокуратурата и министерството на правосъдието.

От държавното обвинение се чакат данни за резултатите от проверката по сигнала на Ченалова и по сигнала на синдика Панайот Велков срещу управителите на дъщерните дружества "Белведере".

А от правосъдното ведомство се чакат резултатите от проверката на дейността на самия синдик.

Едва след това Етичната комисия на съвета ще излезе със съответното становище, каза още Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови