Президентът ще спаси Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

OFFNews 05 октомври 2015 в 10:56 5735 6

Президентът ще спаси Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на точката от закона за военното разузнаване, с която се дава зелена светлина настоящият му началник Йордан Бакалов да бъде отстранен от поста. 

Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти. Вчера стана ясно, че Бакалов има намерение да подаде оставка, след като промените в закона бяха гласувани в последния момент. Те бяха внесени от БСП и подкрепени от депутатите на ГЕРБ. Според новите изисквания шефът на военното разузнаване трябва да бъде военен.

Доколкото разбрах президентът ще наложи вето върху тази точка, заради която Йордан Бакалов няма да може да е шеф на военното разузнаване, каза Борисов и и обясни, че е разбрал това от Радан Кънев. "Ще събера моята парламентарна група да видя от какви мотиви са се водили, защото не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи на военния министър", коментира Борисов.

Не съм чул Бакалов да си е подал оставка, каза Борисов и допълни, че ще коментира, когато я види. Обясни, че ще се включи към искането на реформаторите за вето, защото харесва Бакалов. Припомни, че той не е "някой взет от улицата", а бивш вътрешен министър и член на вътрешната комисия в парламента.

На въпрос за начина, по който гласуваха депутатите от ГЕРБ, Борисов каза, че е изненадан: „Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен този си свой кандидат, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо, като е военно разузнаването, да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч, не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества", коментира Борисов. 

По думите му законът ще бъде прегласуван след изборите: „Вето, след това прегласуване на текста след изборите“. 

Министърът на правосъдието Христо Иванов също обяви, че подкрепя желанието на Реформаторския блок президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху променения Закон за служба "Военна информация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови