Президентът: Децата ни няма да простят, ако не отворим "досиетата КТБ"

Юлиан Христов 25 юли 2014 в 10:31 11403 13

Росен Плевнелиев

Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи години наред. 

Това каза пред депутатите в парламента президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава направи обръщение пред парламента с искане за актуализация на бюджета и да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми. В изказването си президентът взе отношение и по случая с Корпоративна търговска банка. 

"Вече изминаха 25 години и още не е казана цялата истина за принадлежността на елита на страната към комунистическите тайни служби. Днес не трябва да допускаме още веднъж същата грешка. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата "КТБ", каза Плевнелиев. Той обясни, че тези досиета са "златна мина за изнудване на политици, както при ДС".

"Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на съдии, политици и общественици, подмененият преход ще приключи и истинският ще започне", каза още държавният глава.

Той е категоричен, че решаването на случая с КТБ е тест за държавата. 

Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност. Благодаря предварително за отговорното поведение на всички институции по този важен за нацията казус, 

каза още президентът.

Плевнелиев призова депутатите в оставащите дни на 42 Народно събрание да решат кадровия проблем в БНБ. Той припомни, че подуправителят по надзора на банките е обвиняем, а управителят е заявил готовност да напусне и да бъде сменен. Ако все пак парламентът не успее да се произнесе по този случай, политиците да не политизират излишно ситуацията, за да не се генерира допълнително напрежение. 

Президентът потвърди искането си парламентът да Народното събрание да даде зелена светлина на служебния кабинет при необходимост да може да тегли заем. "Това решение ще осигури сиурност за финансовата система и ще е важна стъпка към стабилност", каза Плевнелиев. 

Той смята, че актуализацията на бюджета е наложителна, за да позволи на болниците и на общините, да не понесат върху себе си допълнителни негативи. "Нека платим 200 млн. лв. сега, за да усвоим оставащите 6 млрд. лв. до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност, в случай на несигурност при отсъствие на Народно събрание", каза още държавният глава.

От днес до 6 август институциите трябва да продължат да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Това, че предстои разпускане на НС, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, не трябва да е оправдание за бездействие. Имаме още какво да се свършим и нееднократно съм призовавал институциите и всеки един от обществено важните фактори към отговорно отношение. Това не са неща, важни само и единствено за поредното служебно правителство в България. Това са проблеми, които са важни за държавата и за нацията. Актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса, така както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши в следващите дни. През изминалата седмица Министерският съвет прие актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната. Нека предложената от правителството ревизия на бюджета бъде анализирана от експертите на политическите партии. Нека дадем обективна, а не политическа оценка, на приходите, на разходите, на рисковете. Нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради болниците, заради общините, заради размразяването на две европейски програми, което може да стане само с финансови корекции, които са непосилни за българските общини и не са предвидени в бюджета. Нека платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново български граждани, които очакват компенсации и протегната ръка от държавата. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание,

се казва още в обръщението на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!