Петьо Петров подаде оставка и като следовател

OFFNews 05 март 2015 в 10:16 4731 1

Петьо Петров подаде оставка като следовател

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров е поискал да бъде освободен от длъжността следовател, като освобождаването му да се счита от датата 5 април 2015г.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че тази сутрин получил молбата и предложи точката да бъде включена в дневния ред на заседанието на ВСС.

С искането си до главния прокурор сега той иска да напусне съдебната система. Предстои то да бъде разгледано и гласувано от ВСС.

Пред журналисти Петров обясни, че мотивите му са лични и добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата. Той е категоричен, че оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след решението на ВКС. 

Петров подаде оставка като шеф на Столичното следствие още на 3 февруари, след като Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившият военен министър Николай Цонев. Със заповед на градския прокурор Христо Динев той беше освободен като завеждащ Следствения отдел. 

По делото срещу Цонев Петров беше основен свидетел. В мотивите на ВКС към оправдателната присъда се посочва, че следователят, който е популярен с прозвището Пепи Еврото, с намесата на службите, е имал за задача да провокира извършването на престпъление, за да компрометира Цонев и другите двама подсъдими по делото. 

Според върховните съдии мотивите на Апелативния съд, с които Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов са оправдани, "разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров, под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение."

Съдиите са на мнение, че без активната намеса на Петров двамата подсъдими, които от прокуратурата са посочени като посредници при даването на подкупа, не биха се ангажирали в извършването на корупционния акт. От записите на СРС-та ставало ясно, че нито един от подсъдимите не е знаел за водено дело срещу Цонев, така че да проявят интерес за благоприятното му разрешаване в полза на бившия военен министър. От разговорите не ставало ясно и че Цонев е имал намерение да въздейства върху разследването.

Съдът заключава, че идеята за даване на подкуп е била съзнателно „имплантирана“ от следователя Петров „чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС“.

Делото срещу Николай Цонев стана популярно със зрелищния му арест. Тогава МВР разпространи видеозапис, на който се чува как тогавашния зам. градски прокурор Роман Василен кара Цонев да застане на колене, за да му бъдат поставени белезници, тъй като е "абсолютен престъпник". Малко преди акцията Василев обяви, че по "Великден ще бъдат разпнати трима".

Заради ареста Цонев заведе дело в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). За да не съди държавата, правителството отправи предложение до ексминистъра, с което му изплаща 15 хил. евро, за да се откаже от претенциите си срещу държавата. В същото време Цонев обмисля завеждането на ново дело във връзка с оправдателната присъда, която получи в началото на февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови