Още четирима напускат ББЦ, Бареков изгони трима от тях (обновена)

ОFFNews 29 декември 2014 в 12:05 3987 11

Николай Бареков

Депутатите Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров изпратиха декларация до медиите, с която обявяват, че подават оставки като членове на партията на Николай Бареков България без цензура (ББЦ). Те обаче остават част от парламентарната група Български демократичен център (БДЦ).

Четиримата обявиха, че си тръгват доброволно от партията на Бареков, като се оттеглят и от всички заемани от тях длъжности, свързани с ББЦ, съобщиха от пресцентъра на БДЦ.

По-късно днес на извънредно заседание контролния съвет на ББЦ прие оставките на трима от тях- Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров.

В свое прессъобщение от ББЦ обявиха, че Георги Ковачев остава в партията, защото след излизането на декларацията, която беше разпространена от пресцентъра на БДЦ, той заявил, че се разграничава от написаното и остава в партията на Бареков.

Малко след това обаче от БДЦ обявиха, че и Ковачев напуска партията, както и заеманите от него постове, но остава в ПГ на БДЦ.

„Оставам в групата, защото съм поел ангажимент към избирателите си в област Пазарджик – ще работя, за да изпълня обещанията, които дадох. В групата на БДЦ сме се събрали единомишленици и имаме да свършим много работа”, каза Христо Тодоров.

 Депутатите заявяват, че от този момент не представляват интересите на политическа партия България без цензура. 

"Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си", пишат депутатите в декларация, с която обясняват мотивите за напускането си.

Депутатите обаче са убедени, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма.

Ето какво точно пише в декларацията на депутатите:

ДЕКЛАРАЦИЯ
от народни представители на парламентарна група
„Български демократичен център“

С чувство на отговорност към нашите избиратели, заявяваме, че от този момент не представляваме интересите на политическа партия „България без цензура“ и оставаме народни представители в състава на групата Български демократичен център. В бъдещата си дейност ще се придържаме към утвърдения правилник на групата, интересите на нашите избиратели и политиката, следвана от коалицията зад ПГ на БДЦ. Изразяваме благодарността си към г-н Николай Бареков за усилията, които положи през последната година за създаването и налагането на ББЦ. Неговата инициативност и активност са сред причините за постигнатия успех на европейските и парламентарни избори.

Причините за напускането са:

Невъзможността да изпълним ангажимента си към избирателите. Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група. Това създава затруднения във функционирането на парламентарната група, не дава възможност за изработване на политики и ясна позиция и обезсмисля личната инициатива и отговорност на депутатите.
Упражняване на натиск върху народните представители. ББЦ трябваше да се превърне в нормален политически субект, който взема решения по демократичен начин и провежда последователна политика в изпълнението на своите обещания към избирателите. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство.
Липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите. Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели.

Заявяваме готовността си да помогнем на колегите си от ББЦ да решат вътрешните проблеми на партията, но смятаме за редно да обявим ясно нашата позиция пред българските граждани.
Оставаме неразделна част от парламентарната група на Български демократичен център, като държим на ангажиментите си към нашите избиратели и хората, с които сме работили.
Ще участваме в предстоящите дискусии и форуми на коалицията и се надяваме, в бъдеще тя да се превърне в хомогенен политически съюз, защото вярваме в огромния потенциал на тази формация.

Убедени сме, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма. Чувстваме се добре в това семейство и смятаме, че то най-пълно изразява интересите на нашите избиратели.

Нека структурите на ББЦ знаят, че идеите, които ни свързват са живи и ни предстои обща битка в отстояване на правото на по-добър живот на българските граждани, на правилата и почтеността в политиката.

Желаем на всички здрава и успешна нова година!

Малко по-късно лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира декларацията на Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров, като заяви, че от днес "българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност".

Бареков е на мнение, че парламентарната група БДЦ ще служи за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти, както и за прикриване на коалициите в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!