Отцепниците от Бареков се отцепват и от Ковачки

ОFFNews 31 юли 2015 в 15:40 4675 1

Явор Хайтов

Петима депутати от групата на Български демократичен център (БДЦ) - Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов, са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група пред ръководството ѝ. 

Това означава,че парламентарната група на БДЦ, която в момента се състои от 14 души, ще спре да съществува, защото по правилник с една група трябва да има не по-малко от 10 души.

Отцепниците са част от новосформираната коалиция Народен съюз, в която влизат "Земеделски народен съюз", "Съюз на свободните демократи" (основан от Стефан Софиянски), Български демократичен съюз „Радикали" (основан от Евгений Бакърджиев), Движение "Гергьовден", както и БАСТА (основана от Мирослав Найденов). Очаква се след местните избори всички тези партии да бъдат закрити и да се превърнат в една обща такава.

Решението на Танчев, Ковачев, Иглев, Йончев и Хайтов да напуснат групата на БДЦ било продиктувано от отказа на депутатите от бившата партия "Лидер", свързвана с Христо Ковачки, която сега се казва БДЦ, да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз.

"Депутатите от Народен съюз намират за редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ – ББЦ и Народен съюз. Въпреки, че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да зявим ясно различията между нас и колегите ни свързани, най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдбената реформа и по ред други проблеми", пишат в позицията си отцепниците.

Те обясниха, че не са се ангажирали с подкрепата за правителство на ГЕРБ и не искат след всяко гласуване да се разграничават от колегите си.

"Депутатите на госпожа Ковачка веднъж вече нарушиха грубо нормалната политическа логика, като прекръстиха партията си с името на цялата парламентарна група – БДЦ. Още тогава ясно заявихме, че при това положение трябва групата да има ново име, защото ние не сме представители на партията на госпожа Ковачка – нито морално, нито номинално", обясняват петимата.

Отцепниците подчертават, че оставят на своите колеги да решат дали името на групата да се прекръсти, или да се разпадне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови