Оставка веднага след вота и избори до края на юли

Елица Мартинова 10 юни 2014 в 14:25 34536 52

Веднага след вота на недоверие, който трябва да бъде преодолян, смятам, че е най-коректно и отговорно министрите трябва да подадат оставки.

Изборите трябва да са незабавни - до края на юли е възможен и реалистичен вариант.

Според законовите изисквания предсрочните парламентарни избори могат да се свикат най-рано два месеца, след като парламентът се разпусне. В тази връзка в речта си Станишев коментира, че има законодателни промени, които да решат въпроса и изборите да са още в края на юли.

Това обяви в началото на пленума на БСП червеният лидер Сергей Станишев:

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването на правителството. Нито министри, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност за държавата в условията на липса на политическа подкрепа.
Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката, веднага след вота на недоверие.

Очаква се вотът на недоверие да бъде да бъде гласуван от парламента до края на седмицата. Това означава, че в края й може да се очаква и официалното депозиране на оставката на кабинета "Орешарски".

Той призова "час по-скоро да дадем право на хората да се произнесат какъв да бъде новият кабинет и кой да поеме отговорност за управлението на страната".

Лидерът на БСП посочи, че момента обстановката се нагнетява от недоброжелатели като ГЕРБ, РБ и ББЦ, чиято основна и единствена цел е пътят към властта.

Председателят на левицата призова министрите, след като подадат оставка, да се явят пред медиите и да обяснят каква държава са заварили, като така защитят честта си.

"Правителството е заложник на нестабилността на парламента. Трябва да покажем воля за търсене на трудни решения, колкото по-бързо постигнем тази стаиблност, толкова по-добре за хората. България има нужда от решения, не от отлагане на проблемите. Решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване в обществото", посочи Сергей Станишев.

Той обяви, че партията е готова за преговори с останалите партии в парламента и призова партийните лидери също да реагират бързо, за да може час по-скоро да има консултации при президента.

Президентът на ПЕС посочи, че левицата може само да бъде доволна от управлението на Пламен Орешарски. Станишев изтъкна, че усилията на кабинета са си заслужавали, тъй като кабинетът е освободил страната от хватката на предишното управление, когато "България беше на колене пред демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволна наглост" - неща, които според Станишев, са били запазена марка на ГЕРБ.

Станишев обаче заключи, че хора не са оценили правителството.

"Насила не можеш да даваш, насила можеш само да взимаш", каза лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!