Остава таксата за повторно включване на тока

OFFNews 19 февруари 2015 в 21:14 5900 1

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се увеличат от 7 на 9 души, а решенията ще се вземат от два състава – за сектор енергетика и за сектор ВиК.

Това реши на второ четене комисията по енергетика в парламента, въпреки възражението на народните представители от БСП, които заявиха, че това ще затруднява работата на комисията и няма да допринесе по никакъв начин за нейната работа.

Депутатите отхвърлиха и предложението на ДПС комисията да се състои от две подкомисии – за енергетика и за ВиК.

Всички решения, с изключение на решения за цени и жалби се гледат в общия състав. В отделните състави ще се гледат жалбите и определянето на цените. Съставът за ВиК ще се състои от петима души - председател, икономист, юрист и двама ВиК специалисти, а съставът за енергетика - от 7 души - председател, икономист, юрист и четирима енергетици.

Членовете на комисията по енергетика приеха още предложението за преименуване на ДКЕВР на Комисия за енергийно и водно регулиране. Тя няма да бъде вече подчинена на изпълнителната власт, а членовете в нея ще се избират от Народното събрание. Всеки от кандидатите за член на комисията ще трябва да има образователна степен магистър, както и 10 г. трудов стаж, 7 г. от които в сектор енергетика или ВиК. Един от членовете трябва да е с юридическо образование, а друг – с икономическо.

До месец след приемането на новите промени ще се проведе и избор за нови членове и шеф на регулатора.

Енергийната комисия отхвърли предложението на депутатите от БСП за отпадане на таксата за повторно включване след спиране на електричеството заради неплатени сметки. Доводът за отхвърлянето на това предложение беше, че разходите, които дружеството прави за повторното включване след това ще трябва да се заплащат от всички – не само от нередовните платци.

Комисията прие текст в Закона за енергетиката, според който при разминаване с 50% на отчетената енергия за даден период в сравнение със същия период на предишната година Институтът по метрологичен контрол ще прави проверка на електромерите.

Дискусия предизвика и предложение на БСП, засягащо дейността на особения управител, който се назначава в дружеството, ако лицензът му бъде отнет.

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев обясни, че има дупка в закона по този въпрос и затова се прави предложение, което е на базата на съществуващото такова законодателство в други държави.

Депутатите се обединиха около това, че трябва да има такъв текст в нормативната уредба, но отхвърлиха предложението на Стойнев, тъй като според тях текстът се нуждае от промени, особено в частта, че особеният управител не носи отговорност за неумишлени щети, причинени от дейността му в компанията.

В следващите няколко месеца Министерството на енергетиката ще направи предложение за такъв текст в закона, който ще бъде гласуван от парламента.

Депутатите приеха още предложението Агенцията за държавна и финансова инспекция да има право да проверява енергийните предприятия с над 1,5 мегавата. Първоначално беше избран прагът от 200 киловата, но тази част в текста беше променена, тъй като на пазара има над 380 дружества с над 1 мегавата и инспекторите няма да успеят да извършват такива проверки всяка година.

Разгорещена дискусия предизвикаха предложенията за прекратяване на субсидията на ТЕЦ-ове на биомаса и на ВЕИ-та, независимо дали вече се изграждат или не.

Това са общо 80 мегавата мощности, чиято енергия преференциално би струвала повече от 112 млн. лева годишно, обясни председателят на комисията Делян Добрев.

Депутати от Патриотичния фронт, БСП и ДПС се обявиха в защита на инвеститорите, които вече строят централи. Бяха направени и предложения за това да се направи изключение за тези инвеститори, което обаче не беше прието.

Бяха приети и промените, според които НЕК ще е длъжна да изкупува електроенергия от топлофикации и централи, само ако те са получили сертификат за високоефективност. Така на практика когенерациите вече няма да могат да продават неефективната си енергия.

Против приемането на тези текстове се обявиха от БДЦ, като предложиха тези промени да се отложат с 2 години, за да могат заводите да променят схемата си на работа.

Дискусия предизвикаха и предложените от Патриотичния фронт промени, които предвиждат гражданите да имат възможността за индивидуален отказ от това да са абонати на „Топлофикация“. Предложението обаче не беше прието.

Излиза, че човек до смъртта си не може да се откъсне от Топлофикация. Няма някой, който да плати тази енергия, която не е искал, подчерта Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови