Национализацията на пенсиите беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и малко други

Нели Чолашка 19 декември 2014 в 19:18 13726 65

Спорният текст, вкаран набързо между първо и второ четене, в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), беше приет днес окончателно с гласовете на ГЕРБ и ДПС основно. Текстът подкрепиха и трима от БДЦ и двама независими депутати.

Той предвижда възможност от следващата година, родените след 1960 г., да могат да прехвърлят парите си от универсалните пенсионни фондове във фонд "Пенсии" в НОИ. Сроковете и редът за прехвърляне на парите ще бъдат определени от Министерския съвет. Младежите, които тепърва ще започват работа, имат една година да изберат дали 5% от пенсионната им вноска да отива в НОИ или да си изберат пенсионен фонд, в който тя да им се трупа в индивидуална партида.

В дебатите преди гласуването представители на повечето партии обясниха защо са "за" или "против".

Дебатът откри Радан Кънев и обяви, че Реформаторския блок единодушно ще гласува "против".

„Времето за вземане на такова сериозно решение е доста рисковано и не трябва да се взема прибързано, трябва да има обществено обсъждане, икономически и финансов анализ“, обяви председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Интересен е фактът, че в бюджетна комисия представителят на ПФ Емил Димитров-Ревозоро не само подкрепи текстът за прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове в НОи, но и бурно го подкрепи.

Симеонов предупреди, че с интерес ще следи гласуването в зала и откъде ще дойде подкрепата за ГЕРБ. Той определи поведението на ДПС, от която се очаква подкрепа за текста, като "мълчанието на агнетата".

Ако в предложения текст има какъвто и да е намек дори за това да бъде отменен пенсионния модел ДПС е първата политическа сила, която ще гласува против. Ако в този проект има какъвто и да е намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против, обяви Хасан Адемов от името на ДПС.

Адемов повтори опорната точка на ГЕРБ по този казус - основната цел е да осигурим правото на свободен избор.

Мартин Димитров от РБ се ядоса на това твърдение и сравни предлаганото право на "свободен избор" с правото на избор на българските турци по време на Възродителния процес - имали право да си изберат ново българско име.

"Това със свободния избор е демагогия и пълно безобразие", коментира още Димитров.

В дълга реч, в която подробно обясни как функционира пенсионния модел на България и кой какво ще получи след години от него евентуално, финансовият министър Владислав Горанов обеща да не харчи допълнителните средства, които ще постъпят от частните пенсионни фондове в НОИ.

Това ще са спестени пари те ще са, за да не се трупа допълнителен дълг, обеща финансовият министър.

Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване, повтори Горанов и отново обеща, че Министерския съвет ще внесе законопроект, който ще "даде пълна свобода на избор на българските граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!