На прощаване Йовчев прави нови назначения в МВР

Юлиан Христов 08 юли 2014 в 09:05 14519 5

Цветлин Йовчев

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев издаде заповед за назначаването на директори на ключови дирекции в МВР.

Със негова заповед от 3 юли за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” е назначен Тодор Гребенаров. Досега той беше на длъжността директор на ГД ”Национална полиция” (ГДНП). Със заповед на министъра от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” е назначен Константин Титянов, който до момента беше заместник-директор на ГДНП. 

Дирекциите о хранителна и криминална полиция бяха създадени с текстовете в новия Закон за МВР на мястото на ГДНП.

На досегашните си длъжности са преназначени директорите на главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Захарин Пенов и Николай Николов.

Министърът в оставка спази традицията за назначения в последния момент, така както това беше направено и в мандата на предходното правителство. Към момента не е ясно какви са намеренията на Цветлин Йовчев по отношение на директорите на Областните дирекции на МВР. 

Новите назначения до голяма степен са свързани с изпълнението на новоприетия Закон за МВР. Депутатите от ГЕРБ поискаха влизането му в сила да бъде отложено за след 1 януари 2015 година. Мотивите за това искане бяха свързани както с липсата на финансова обезпеченост на промените, които се предвиждат в закона, така и опасенията, че с отпадането на конкурсното начало, сегашните управляващи ще се възползват от възможността да поставят свои хора на възлови позиции в структурите на МВР, които да работят единствено в техен интерес.

С идването на Йовчев в МВР бяха заменени някои от директорите на ОДМВР, които бяха назначени от кабинета в оставка на ГЕРБ в началото на 2013 година.  Със заповед на Цветлин Йовчев от 6 август същата година бяха сменени шефовете на дирекции в Габрово - Денислав Донков, Перник – Валентин Димитров, Стара Загора - Алекси Алексиев, и Силистра – Ивелин Иванов. Нови директори бяха назначени и във Варна и Пловдив. Обосновката за тези смени беше, че в тези дирекции няма добри резултати. 

Нови началници бяха назначени в дирекция “Вътрешна сигурност", звеното за информация и анализ КИАД и дирекция “Човешки ресурси”. В първите месеци от управлението му в МВР Йовчев сложи нов директор на разформированото  и преминало в отделна агенция за подслушване звено СДОТО. Тогава беше сменено беше и ръководството на Института по психология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови