Москва обвини Плевнелиев, че руши вековната българо-руска дружба

OFFNews 09 октомври 2014 в 18:18 10317 64

Снимка mid.ru

Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви днес представителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич.

Реакцията на Москва е провокирана от интервюто на Плевнелиев за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung от събота, в което той нарече Русия "националистическа и агресивна държава".

У нас подобни изявления, разбира се, предизвикват сериозна загриженост. Жалко е, че за пореден път, повтаряйки неоснователните твърдения за т.нар анексиране на Крим и опити за диктатура в Украйна, българският президент прибягва до недопустима реторика. И това се прави явно в полза на сегашната прозападна конюнктура, която игнорира реалността и нарушава вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България, коментира Лукашевич, цитиран от радио Голос России.

По думите му български политик от "толкова висок ранг" не желае да забележи "настойчивите и последователни дипломатически усилия" на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна.

Лукашевич констатира, че в интервюто на Плевнелиев е налице "преднамерено изопачаване и избирателен подход" в оценката на руската политика към Украйна.

Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия, заключава говорителят на външното министерство на Русия.

Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици, заяви Плевнелиев пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Българският държавен глава е на мнение, че Владимир Путин води политика от ХIХ век, визирайки конфликта в Украйна и опитите на Москва да упражнява политическо и икономическо влияние върху България.

Руският президент смята, че падането на Берлинската стена и изчезването на СССР е катастрофа, и "от това произтича една интерпретация на историята, която противоречи на Европа и на нейните ценности", казва Плевнелиев.

В света на президента Путин нещата са все още като в ХIХ век, когато е имало големи сили и периферия, която е трябвало да се подчинява, допълва българският държавен глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews