Мнозинството отвърна на удара: Не пусна ГЕРБ в ръководството на ЦИК

Елица Мартинова 20 март 2014 в 12:52 5314 8

Пленарна зала

Подкрепената от "Коалиция за България" Ивилина Алексиева бе избрана за председател на ЦИК.

Алексиева бе предложена от Института за модерна политика и получи подкрепата на още 14 неправителствени организации. Тя оглавяваше Обществения съвет в Комисията за взаимодействие с гражданските организации, чийто председател е червеното острие Мая Манолова. Алексиева и Манолова работиха съвместно и по изготвянето на Изборния кодекс. Изборът на Алексиева не бе изненада, защото тя беше сочена за фаворит на социалистите от самото начало на процедурата. Зам.-председателит на ЦИК ще бъде досегашният зам.председател Мария Мусорлиева (подкрепена от "Атака"), а секретар - издигнатата от ДПС Севинч Солакова.

Според Изборния кодекс в ръководството на ЦИК трябва да има един председател, двама зам.-председатели и един секретар. Днешното гласуване на практика остави ръководството непопълнено.

Управляващото мнозинство умишлено бойкотира кандидата на ГЕРБ Маргарита Златарева, след като по-рано днес президентът Плевнелиев не уважи сметките на управляващите за спорното място. 

Дебатът около личността на кандидатите бе изместен от спора по проект на решение, внесен вчера следобед от "Коалиция за България" и ДПС.

В първата си част то определя избраните членове на ръководството. В другата си половина този проект разписва ясни наставления към президента за това как да разпредели мандатите в ЦИК - за ГЕРБ - 5, за КБ - 5, за ДПС - 2, за "Атака" - 1, за НДСВ - 1 и за "Синята коалиция" - 1.

Предложението на Манолова и Казак дойде, след като в сряда президентът Росен Плевнелиев отправи апел парламента и настоя партиите вътре да постигнат консенсус. Той предложи на оспорваното място да бъде назначен представител на гражданската квота.

Въпросът за пропорциите при назначенията в ЦИК е ключов и стана повод за спорове извън пленарна зала миналата седмица. Макар че последната дума за това има президентът, принципът на изчисления на съотношението в ЦИК стана обект за разгорещени дебати. От ГЕРБ настояват, че при квотното разпределение трябва да се броят и представителите на ръководството, а КБ твърдят, че изчисленията се правят, след като от общия брой на ЦИК се извадят двамата представители на извънпарламентарните партии и членовете на ръководството. Методът на управляващите щеше да "пореже" ГЕРБ с един мандат.

Президентът Плевнелиев не изчака парламентът да приеме решението си и издаде указ, с който отреди спорното място на ГЕРБ.
Въпреки това НС гласува и втората част от решението с "предписанията" за квотно разпределение. В крайна сметка спорното място остава празно и не е ясно как съставът на ЦИК ще бъде попълнен.

Дебат

"На първо място, по същество това е дописване на Изборния кодекс, защото в нито една разпоредба на ИК не е предвидено НС да излиза с предложение спрямо компетентност, която е безспорна на президента. С тази точка втора вие дописвате ИК или по същество правите автентично тълкуване на ИК, което обаче се прави със закон, а не с точка в проект за решение. Напълно юридически несъстоятелно" , каза зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя заяви, че с опитите си да наложат своята трактовка върху президента управляващите компрометират цялата ЦИК. Тя предупреди, че ако мнозинството приеме решението, то ще бъде атакувано в Конституционния съд.

"Като слушам баталната защита на вашия стремеж да получите служебно предимство в състава на ЦИК, се чудя какво мислят да правят представителите на ГЕРБ в тази комисия. Каква е тая баталия за един член, който очевидно не се полага на ГЕРБ?", попита Манолова от парламентарната трибуна.

Депутатът на ГЕРБ Димитър Лазаров коментира, че още преди да е заработил, новият Изборен кодекс показва комичната си и несъвършена страна, проявявайки се като Изборен "комикс".

Думите му не бяха подминати с лека ръка от автора на изборното законодателство Мая Манолова.

"Искам само да поясня на колегата Лазаров, че думата "комикс" не идва от "комедия", а означава движещи се картинки. В този случай - движещи се карикатурни депутати от ГЕРБ, които се опитват да защитят несъществуваща кауза", отсече Манолова.

Размяната на реплики продължи и Лазаров обясни на Манолова, че дебатът не е поле за личните й изяви:

"Това е дебат, това не е на Рада Госпожина тирадата. А вие в този случай се проявявате и като Киряк Стефчо."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови