Министър и генерал в остър конфликт за бъдещето на изтребителите

ВВС търси спешно пари за ремонт, Ненчев брои колко самолети имаме

Юлиан Христов 11 май 2015 в 13:43 12338 16

Министър и генерал в остър конфликт за бъдещето на изтребителите

Снимка Боян Георгиев

Министърът на отбраната Николай Ненчев и командирът на Военновъздушните сили (ВВС) влязоха в открит конфликт за бъдещето на бойната авиация. 

След като миналата седмица министърът обяви, че страната има ресурс за охрана на въздушното пространство до следващата година, днес генерал-майор Румен Радев контрира, че ВВС спешно тръсят средства за ремонта МиГ–29 и това трябва да се случи още този месец.

Изказването на Радев беше направено пред журналисти по време на летателна тренировка "Тракийски орел-2" на авиобаза Граф Игнатиево. Той предупреди, цитиран от "Фокус", че в противен случай има опасност България да загуби суверенитета на въздушното си пространство.

От ВВС се надяват да бъде взето разумно решение възможно най-бързо, за да не загуби България националното си достойнство и да не губи контрол върху собственото си небе.

Това може да стане в рамките на този бюджет и заложените средства, ако бъде удължен животът на летателната техника и по–специално на МиГ-29.

Радев коментира и екзотичната идея за това МиГ-21 да охранява въздушното ни пространство. По думите му самолетът в момента няма необходимия ресурс да пази въздушното пространство, няма достатъчно техника и летци за него.

"Няма друга държава, освен България, която да носи денонощни дежурства с толкова малко летци", добави генерал-майор Радев. България е първата държава в Северноатлантическия алианс с изтребителна авиация от 103 години, която може да бъде загубена, ако спешно не се вземат мерки, коментира още командирът на ВВС.

На фона на тези изявления, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди на Инспектората на МО да извърши проверка за това с колко изправни изтребители ще разполагат българските ВВС след септември. Проверката е била разпоредена, въпреки уверенията на министъра, че армията ни има ресурс до средата на 2016 година да се справи с охраната на въздушното пространство. 

От диаметрално различните изявления на министър и генерал става ясно, че министърът не се доверява на експертизата на Радев, а командирът на ВВС от своя страна очаква финансиране, за да не бъдат свалени всички самолети на земята. Различията в мненията между двамата е вероятната причина да бъдат спрени медийните изяви на Радев. В тази връзка от Министерството на отбраната уточниха за OFFNews, че са предложили на генерала да направи пресконференция предвид големия брой искания за интервю от медиите. Това обаче е станало непосредствено преди 6 май и парада за деня на армията, след което командирът на ВВС замина на планирана командировка в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!