Министър „Дюнигейт“ в кабинета Орешарски

Милен Енчев 27 май 2013 в 17:14 47806 26

Калин Тихолов. Снимка: Камара на архитектите в България
Калин Тихолов. Снимка: Камара на архитектите в България

 

Новият министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, обявен от проектопремиера Пламен Орешарски, е една от изненадите в кабинета. Тихолов е автор и инвеститор в серия скандални строителни и урбанизационни проекти по българското Черноморие.

Чрез фирмата си „Архитектурно строителна асоциация“ бъдещият министър изработи общия устройствен план на община Царево, заради който тече наказателна процедура срещу България. Планът предвижда застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие между Царево и Малко Търново. Той обаче бе отменен от последна инстанция на Върховния административен съд по жалба на природозащитни организации.

По-късно чрез друга своя фирма - "Гео щрих", Тихолов изготви Общия устройствен план на Бургас. Планът предвиждаше да се построи мост през езерото Вая в града, което е част от екомрежата "Натура 2000" и приютява множество диви птици. Планът предизвика екоброжение и мостът не се състоя.

Името на Тихолов нашумя отново в началото на тази година покрай скандала „Дюнигейт“. Оказа се, че той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, купени евтино като земеделска земя от агроминистерството. Нещо повече, той излезе в списъка на кандидатите за придобиване на земя от земеделското министерство за строителство на хотели. Тихолов е и автор на множество подробни устройствени планове в района. “Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони”, коментира саркастично тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Последно архитектът, който е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, нашумя със скандалния хотел, построен пред базата за водни спортове на Националната спортна академия в Несебър. Видно както с просто око, така и от геодезично заснемане, поръчано от ръководството на НСА, хотелът е на самия плаж, което противоречи на серия закони и на конституцията. Освен това с вратичка в закона той е бил построен много по-висок от допустимото за зоната на брега. Впоследствие преди няколко месеца парламентът въведе 5-годишна забрана за строителството в базата на НСА, от която бе изключен един-единствен строеж – този на Тихолов. Той е на обща фирма на архитекта и общинския съветник в Несебър Георги Георгиев.

"Мога да кажа само, че г-н Орешарски явно е сбъркал с експертизата, възможно е да е бил подведен", коментира председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. Тъкмо Белев подаде сигнала за строежа на дюните в Несебър до институциите. "Тихолов направи един общ устройствен план на Царево, който предвиждаше 75 000 нови легла в природен парк "Странджа", което е достатъчно показателно какъв експерт е. А при подробния устройствен план на фирма "Сле груп" (инвеститор в парцела с дюните - бел. ред.) си бе позволил да сложи граница между зона А и зона Б (устройствените зони на черноморското крайбрежие - бел.ред.), макар че всичко там попада в зона А. Не му трябва на Орешарски такъв експерт", добави Белев.

При представянето на проектокабинета си Орешарски обяви, че няма да разформирова икономическото министерство и енергетиката ще си остане ресор на икономическия министър. Обяснението му беше, че в противен случай ще се загуби време в преструктуриране, а енергетиката е нетърпящ отлагане проблем. За сметка на това бъдещият премиер съобщи, че планира да извади някои дейности като кадастъра и проектирането от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новото Министерство на инвестиционното проектиране ще бъде поверено на Тихолов, обяви той. OFFNews се опита да се свърже с арх. Тихолов за по-подробна информация какви точно ще са задачите на новото министерство, но той не отговори на мобилния си телефон.

Номинацията на Тихолов предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Час, след като Орешарски обяви кабинета си, Фейсбук се напълни с призиви за нови протести на Орлов мост.

Из CV-то на архитект Тихолов

В биографията си в сайта на архитектурния университет Тихолов, който е заместник-декан на архитектурния факултет, е публикувал дълъг списък публикации и архитектурни проекти с негово авторство. От списъка личи, че той има богат опит в проектирането на жилищни, туристически, офис сгради и интериори, с какъвто малцина архитекти в страната могат да се похвалят. Сред тях има редица проекти в "горещи точки" в страната, които пострадаха от презастрояване в последните години - Банско, Несебър, Созопол, курорта Слънчев бряг. Той е проектирал и административната сграда на "Мултигруп" на убития бизнесмен Илия Павлов в Бургас, която впоследствие е била замразена. Ето част от списъка:

-  Битов ресторант-чеверме, плувен басейн и хотелска част в туристически комплекс “Пирин” в гр. Банско

- Хотел-ресторант “Сираков” в Бояна, замразен строеж

- Над 35 луксозни еднофамилни жилищни сгради и вили в София, Бояна, Драгалевци, Банкя, Варна, Стара Загора, Бургас и други градове

- Административен комплекс на “Мултигруп” в гр. Бургас, спрян строеж;

- Хотелски комплекс “Тане” в гр.Банско (Чрез хотела германският му собственик Манфред Дийл "изпра" голяма сума, открадната от частна фирма в Германия.  През 2009 г. Дийл бе обвинен за пране на пари и се споразумя с българския съд да лежи 3 години в затвора и да върне на държавата 8.4 млн. лева. Дийл бе осъден в Германия на 7 години и половина затвор за присвояване на над 10 млн. евро от инкасо превозвача "Херос", довело до фалита на превозвача. Част от тези пари са изпрани в българския хотел)

- Почивен комплекс на “Асарел-Медет “в гр.Созопол

- Хотел “Астория”- КК ”Слънчев бряг”

- Хотел “Св.Стефан” в гр. Несебър

- Преустройство на хотел “Корал”- КК “Св.Константин и Елена”

- Регулационен и застроителен план на Вилно селище “Елените”;

- Хотел “Роял Бей” на фирма “Иберостар”- ВС “Елените”

- Хотел “Делфин”- КК “Слънчев Бряг”

- Хотел “Теодора бийч”- м. Козлука

- Хотел “Карина” – КК “Слънчев бряг”

- Хотел “Римски терми” – гр. Несебър

- Комплекс от малоетажни жилищни сгради- КК ”Слънчев Бряг”

- Хотел “Байкал”- КК “Слънчев Бряг”, реконструкция и ново крило

- Открити басейни с барове – х-л “Олимп”, в.с.”Елените”

- Представителна сграда с магазини, офиси и жилищна част на “КаЯ Импекс” - КК “Слънчев бряг”

- Представителна сграда с банков клон на ПИБ, магазини, офиси и жилища за временно обитаване- КК “Слънчев бряг”

- Хотел “Голдън бийч” – КК „Слънчев бряг”

- Хотелски комплекс “Хелена Резорт” - КК “Слънчев бряг”

- Хотелски комплекс “Иберостар Съни Бийч Резорт” на “Съни травел клуб” - КК “Слънчев бряг”

- Хотел с ресторант “Месамбрия” – стар град Несебър

- Сграда, състояща се от три корпуса хотел, обсл. ф-ции, търговски комплекс с магазини и заведения за хранене, апартаментна част към хотела и басейни с барове - КК “Слънчев бряг”

- Пристройка и надстройка на хотел “Астория”

- „St. Nikola”- Стар град Несебър

- „St. Sofia”- Стар град Несебър

- Две жилищни сгради – град Банско

- Актуализация на Застроителен и регулационен план на стар град Несебър 2004г.

- Търговско селище в стар град Несебър с 24бр. Ресторанти(бистра), админ. сграда на черноморски риболов гр. Несебър и 62 броя магазини

- Хотелски комплекс “Акация-Гладиола” – КК “Златни пясъци”

- Апартаментен хотел „Дриймхолидей”

- Представителна сграда с апартаменти и магазини в КК “Слънчев бряг”

- Представителна сграда с апартаменти и КОО в КК “Слънчев бряг”

- Жилищна сграда до парка на гр. Несебър

- Жилищна сграда с ресторант в стар град Несебър

- Семеен хотел в стар град Несебър

- Хотел “Тaмплиер” в гр. Банско

- Хотел “Съни бийч клуб” в КК “Слънчев бряг”

- Жилищна сграда с апартаменти в гр. Банско „Трите еделвайса”

- Хотел “Феникс” – 22 000 м² - 900 легла - КК “Слънчев бряг”

- Курортен комплекс “Олд Несебър Хилс”

- Хотел “Емералд”, Равда

- Хотел “Хелена-2” – Вилна зона “Зора” - КК “Слънчев бряг”

- Жилищна сграда с апартаменти в гр.Банско – “ST.George Ski&Spa”

- Представителна сграда с магазини и апартаменти „Рюген” - КК “Слънчев бряг”

- Апартаментно крило на хотел “Тракия” - КК “Слънчев бряг”

- Винарска изба с дегустационна – с. Тънково, общ. Несебър

- Апартаментна сграда къмхотел “Бургас” - КК “Слънчев бряг”

- Хотелски комплекс в гр. Априлци с интериори

- Жилищна сграда с апартаменти, магазини подземен паркинг и фитнес за сезонно ползване на "БИ ЕМ ЕС" ЕООД в гр. Банско

- “LK Properties” Жилищна сграда с апартаменти в гр. Банско

- Жилищна сграда с апартаменти “SIRENA”-Слънчев бряг

- Жилищни сгради с апартаменти “SIRENA 2 ”-Слънчев бряг

- Апартаментен хотел „Пясъчни лилии”, м. Ачмалъци, общ. Созопол

- Комплекс “Тaмплиер 2 – Конферентен център, Хотел и Аква парк”, гр.Банско, в строеж

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!